Vašingtonas teigia siekiantis labiau nuspėjamos verslo aplinkos Kinijoje | Diena.lt

VAŠINGTONAS TEIGIA SIEKIANTIS LABIAU NUSPĖJAMOS VERSLO APLINKOS KINIJOJE

Jungtinės Valstijos nori bendradarbiauti su Kinija, kad užtikrintų labiau nuspėjamą aplinką amerikiečių įmonėms Šanchajuje, trečiadienį Kinijos ekonomikos centro pareigūnams sakė JAV prekybos sekretorė Gina Raimondo (Džina Raimondo).

Kalbėdama su Šanchajaus komunistų partijos komiteto sekretoriumi Chen Jiningu (Čen Dziningu) ketvirtąją kelionės į Kiniją dieną, ji teigė, kad stabilūs ekonominiai santykiai naudingi Amerikai, Kinijai ir pasauliui.

„JAV ir Kinijos ekonominiai santykiai yra vieni svarbiausių pasaulyje“, – sakė ji.

Chen Jiningui ji teigė nekantriai laukianti derybų, kurios padėtų užtikrinti labiau nuspėjamą verslo ir reguliavimo aplinką ir vienodas sąlygas JAV įmonėms Šanchajuje. Amerikiečių verslai tiek Šanchajuje, tiek Kinijoje apskritai jau seniai skundžiasi dėl, jų nuomone, nesąžiningos verslo aplinkos, kurioje ribojama intelektinės nuosavybės apsauga, o pirmenybė teikiama vietiniams rinkos dalyviams.

Šiais metais šie nuogąstavimai dar labiau sustiprėjo dėl plataus masto represijų prieš Kinijoje veikiančias JAV konsultacines įmones.

Liepos 1 dieną įsigaliojęs naujas kovos su šnipinėjimu įstatymas taip pat išgąsdino kitų šalių ir vietos įmones, bandančias iššifruoti valdžios institucijų ketinimus ir, svarbiausia, nustatyti, kas yra draudžiama.

Prekybos klausimų politizavimas

Antradienį Pekine vykusiame susitikime su Kinijos vicepremjeru He Lifengu (Hė Lifengu) G. Raimondo iškėlė tai, ką Vašingtonas laiko nesąžininga Rytų Azijos milžinės prekybos praktika, teigiama JAV prekybos departamento pranešime.

Ji taip pat pabrėžė, kad svarbu stiprinti Kinijoje veikiančių JAV įmonių komercinių paslapčių apsaugą.

G. Raimondo pasinaudojo šia kelione siekdama atviresnių diskusijų su Kinija dėl prekybos apribojimų, ir abi šalys susitarė įsteigti darbo grupę, kad išspręstų daugybę tarpusavio prekybos ginčų.

Be to, ji ne kartą pabrėžė, kad JAV apribojimai Kinijos įmonėms, kuriais, pasak Vašingtono, siekiama apsaugoti nacionalinį saugumą, neturi daryti poveikio platesniems ekonominiams santykiams.

Tačiau Kinijos pareigūnai paprieštaravo, o premjeras Li Qiangas (Li Čiangas) antradienį G. Raimondo pareiškė, kad JAV veiksmai, kuriais siekiama politizuoti prekybos klausimus, būtų pražūtingi pasaulio ekonomikai.

„Ekonominių ir prekybos klausimų politizavimas ir saugumo sąvokos sureikšminimas (...) smarkiai paveiks dvišalius santykius ir abipusį pasitikėjimą“, – pasak oficialiosios Kinijos naujienų agentūros „Xinhua“, viešniai sakė Li Qiangas.

Trečiadienį G. Raimondo taip pat susitiko su studentais Niujorko universiteto miestelyje Šanchajuje ir kalbėjo Amerikos prekybos rūmų surengtame moterų vadovių susitikime.

Amerikos prekybos rūmų Kinijoje prezidentas naujienų agentūrai AFP sakė, kad organizacija palaiko G. Raimondo komentarus.

„Susitikimuose su Kinijos vyriausybe labai aiškiai pasakėme, kad nors kai kurios JAV bendrovės klesti, tam tikri veiksmai, įskaitant reidus bendrovių patalpose ir duomenų srautų ribojimą, nepadeda pritraukti papildomų tiesioginių užsienio investicijų", – sakė Michaelas Hartas (Maiklas Hartas).

Prekybos sekretorė taip pat apsilankė Šanchajaus Disneilende, o prieš išvykdama iš šalies Pudongo oro uoste surengė spaudos konferenciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS