VATESI aiškinasi galimą avariją Astravo AE aušinimo sistemoje | Diena.lt

VATESI AIŠKINASI GALIMĄ AVARIJĄ ASTRAVO AE AUŠINIMO SISTEMOJE

Baltarusijos Astravo atominėje elektrinėje (AE) galbūt įvykus avarijai atsarginėje pirmojo bloko aušinimo sistemoje, Lietuvos Energetikos ministerija teigia neturinti apie tai oficialios informacijos, tuo metu Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) paprašė Baltarusijos institucijų pateikti informaciją apie galimą incidentą.

„VATESI kreipėsi į Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministeriją, siekiant gauti detalią informaciją apie pirmojo energijos bloko rezervinės reaktoriaus aušinimo sistemos gedimus, šios sistemos būklę ir galimų gedimų įtaką bloko saugos užtikrinimui vykdant jo paleidimo darbus“, – BNS pranešė inspekcija.

Pranešus apie anksčiau galbūt įvykusį incidentą Baltarusijos Astravo atominės elektrinės avarinėje aušinimo sistemoje, Lietuvos stebėjimo stotys neužfiksavo padidėjusios radiacijos, teigia Radiacinės saugos centras (RSC).  

„Gyventojams nėra jokio pagrindo nerimauti ar vartoti kalio jodido tabletes“, –  antradienį informavo RSC.

Energetikos ministerija BNS teigė neturinti oficialios informacijos apie šį incidentą, tačiau žinanti, kad VATESI kreipėsi į Baltarusijos ministeriją.

Apie incidentą pranešė portalas ecohome-ngo.ny, paskelbęs Baltarusijos antibranduolinės kampanijos, bendradarbiaujančios su Astravo AE saugumo klausimais, pareiškimą. Anot jo, pirmojo reaktoriaus hidraulinių bandymų metu įvyko rimta avarija – buvo smarkiai pažeista avarinio aušinimo sistemos cisterna.

Pasak portalo, cisterną, siekiant išvengti avarijos pripažinimo, bandoma suremontuoti, nors ją būtina pakeisti. Todėl reaktorius dirba be avarinio aušinimo sistemos – vyksta jo bandymai, didinama galia, o tai kelia labai rimto incidento grėsmę.

Baltarusijos ministerija apie Astravo AE pirmojo reaktoriaus hidraulinių bandymų pradžią pranešė rugsėjo 7-ąją. Kada jie baigti, nepranešta.

Baltarusijos antibranduolinė kampanija kreipėsi į Ekstremaliųjų situacijų ministerijos Branduolinės ir radiacinės saugos departamentą („Gosatomnadzor“), tačiau šis paneigė įvykus incidentą.

Lapkričio 3 dieną į sistemą įjungta ir lapkričio 8-ąją sustojusi Astravo AE po pusantros savaitės pertraukos – lapkričio 19-ąją – vėl atnaujino darbą.

Baltarusijos žiniasklaida po lapkričio 8-osios incidento skelbė, kad jėgainėje sprogo keli įtampos transformatoriai ir todėl buvo sustabdyta pirmojo reaktoriaus turbina. Lapkričio 19 dieną Baltarusijos naujienų agentūrai „Belta“ tos šalies Energetikos ministerija patvirtino, kad pirmas reaktorius vėl prijungtas prie tinklo po įtampos transformatorių pakeitimo ir kitų darbų.

VATESI neseniai pareikalavo Europos branduolinės saugos reguliuotojų stabdyti Astravo AE veiklą bei kuo greičiau spręsti branduolinės saugos problemas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Čiubaka

informacijos šaltinis - BBS (boba bobai sakė). Va taip ir plaunamos runkeliams smegenys

Rimtai

Pagal nuruodyta šaltini randame- В прошедшую субботу нам поступила информация, указывающая на возможное ЧП(?) Vel GALIMAI buvo avarija bet GALIMAI nebuvo avarijos:)

Skaitytojas

Aš gi sakiau Černobylis nr 2. Tipiškas rusiškas "darbas".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS