Vatikanas dėl kunigų pedofilų pirmąsyk aiškinasi JT | Diena.lt

VATIKANAS DĖL KUNIGŲ PEDOFILŲ PIRMĄSYK AIŠKINASI JT

Šventasis Sostas trečiadienį Ženevoje prieš Jungtinių Tautų (JT) vaiko teisių komitetą pirmą kartą viešai aiškinasi dėl kunigų pedofilijos.

Šventasis Sostas trečiadienį Ženevoje prieš Jungtinių Tautų (JT) vaiko teisių komitetą pirmą kartą viešai aiškinosi dėl kunigų pedofilijos.

Komiteto posėdyje, kurį kunigų pedofilijos aukos ir kiti galėjo gyvai stebėti internete, Vatikano atstovų buvo klausiama, kodėl Bažnyčia vaikų seksualinį išnaudojimą iki šiol vadina nusižengimu moralei, o ne nusikaltimu prieš vaikus, kodėl Vatikanas atsisako pateikti visą informaciją apie kunigus pedofilus ir kaip Šventasis Sostas žada kovoti su šiuo reiškiniu.

Vatikano pasiuntinys JT arkivyskupas Silvano Tomasi teigė, kad tokie nusikaltimai negali būti pateisinti ir kad kiekvienas vaikas turi būti "neliečiamas".

Vatikanas oficialiai pripažino maždaug 4 tūkst. vaikų išnaudojimo atvejų, bet atsisakė pateikti JT vaiko teisių komitetui informaciją apie šiuos nusikaltimus, nes šiomis bylomis užsiima valstybių, kur buvo užfiksuoti nusikaltimai, teisėsauga.

Išnaudotojų pasitaiko visur

Tą patį vakar pakartojo arkivyskupas S.Tomasi: "Kunigai nėra Vatikano valdininkai, o jų valstybių piliečiai, todėl priklauso savo valstybių jurisdikcijai."

Pasak arkivyskupo, jokia profesija nėra apsaugota nuo pedofilų, bet faktas, kad jų atsirado Katalikų Bažnyčioje, yra labai smerktinas.

"Tvirkintojų atsiranda net tarp labiausiai gerbiamų pasaulio profesijų atstovų, deja, ir tarp dvasininkų bei kitų bažnyčios darbuotojų, – sakė S.Tomasi. – Šis faktas yra ypatingai rimtas, nes šie asmenys užimą didelį pasitikėjimą keliančią poziciją ir tarnauja tam, kad apsaugotų kiekvieną žmogaus asmenybės elementą, įskaitant fizinę, emocinę ir dvasinę sveikatą."

Popiežius Pranciškus praėjusį mėnesį nurodė suformuoti specialią Vatikano komisiją, kuri kovos prieš vaikų išnaudojimą Katalikų Bažnyčioje.
Vatikanas pasirašė JT Vaiko teisių konvenciją, bet po 1994 m. nepateikė jokių konvencijos vykdymo ataskaitų iki pat 2012 m., kai Europoje ir kituose žemynuose jau buvo atskleista daugybė vaikų išnaudojimo atvejų.


Vaikų išnaudojimo skandalai

  • Vokietija. Kunigas, įvardijamas kaip Andreasas L., 2012 m. pripažino 280 atvejų, kai seksualiai išnaudojo berniukus.
  • Jungtinės Valstijos. Visuomenę šokiravo į viešumą patekusios istorijos, kaip du Bostono kunigai Paulas Shanley ir Johnas Geoghanas seksualiai išnaudojo vaikus paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.
  • Belgija. Briugės vyskupas Rogeris Vangheluwe'as 2010 m. nusišalino nuo pareigų pripažinęs, kad ne vienerius metus tvirkino berniuką.
  • Italija. Italijos Katalikų Bažnyčia 2010 m. pranešė apie maždaug 100 kunigų pedofilų, apie kuriuos buvo pranešta per daugiau nei 10 metų.
  • Airija. 2009 m. paskelbtoje ataskaitoje atskleistas "endeminis" seksualinis ir psichologinis priekabiavimas katalikų mokyklose ir globos namuose didžiąją dalį XX a.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

d

Tai dirbtinis puolimas prieš bažnyčią. Pedofilų kunigų yra, bet jų ne tiek daug, kiek valdžioje, versle, teisėsaugoje ir šiaip.

siaubas kazkoks

nesuviokiu kaip zmones gali vaikscioti ir tuo labiau leisti savo vaikus i baznycias?

profilaktika

norėdamas apsisaugoti, aš savo palikuonims neleidžiu mokykloje dalyvauti įžūliai brukamam kunigų viliotinyje. Beje apsaugoti ne tik nuo pedofilijos, bet ir nuo alkoholio (krikščionio Vareikio pvz.) bei vagiliavimo parduotuvėse (kitas krikščionis seimo narys)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS