Vatikanas: leidimas laiminti tos pačios lyties poras nėra erezija | Diena.lt

VATIKANAS: LEIDIMAS LAIMINTI TOS PAČIOS LYTIES PORAS NĖRA EREZIJA

  • 15

Vatikanas, nepaisant kai kai kurių vyskupų Afrikoje, Lenkijoje ir kitose šalyse pasipriešinimo, ketvirtadienį gynė naujausią popiežiaus Pranciškaus sprendimą leisti laiminti tos pačios lyties asmenų poras, pabrėždamas, kad jame nėra nieko eretiško.

Penkių puslapių pareiškime Šventojo Sosto doktrinos tarnyba sakė suprantanti, kad kai kurioms vyskupų konferencijoms reikia daugiau laiko pastoraciniams apmąstymams dėl oficialaus pontifiko pritarimo tokiems palaiminimams.

Tačiau nereikėtų doktrininiu požiūriu atsiriboti nuo deklaracijos dėl tos pačios lyties porų laiminimo „ar laikyti ją eretiška, prieštaraujančia Bažnyčios tradicijai ar piktžodžiaujančia“, sakoma biuro pareiškime.

Leidimas laiminti tos pačios lyties poras buvo paskelbtas praėjusį mėnesį deklaracijoje – svarbiame Katalikų bažnyčios dokumente.

Vatikanas tuo metu pabrėžė, kad bet koks palaiminimo prašymas neturėtų būti traktuojamas kaip katalikiškos apeigos ar atliekamas civilinių sąjungų arba vestuvių metu.

Popiežiaus Pranciškaus patvirtintame dokumente Vatikanas pritarė „galimybei suteikti palaiminimą neįprastose situacijose esančioms ir tos pačios lyties poroms“.

„Negalima užkirsti kelio ar uždrausti bažnyčios artumo žmonėms kiekvienoje situacijoje, kurioje jie gali prašyti Dievo pagalbos per paprastą palaiminimą“, – sakoma jame.

Kai kurie vyskupai iš karto pareiškė, kad naująja politika nesivadovaus.

„Apdairumas ir dėmesys bažnytiniam kontekstui bei vietinei kultūrai galėtų leisti taikyti skirtingus naujos palaiminimų taisyklės taikymo būdus“, „bet ne visiškai ar galutinai atsisakyti šio kunigams siūlomo kelio“, sakoma ketvirtadienio pareiškime.

Vis dėlto tarnyba ketvirtadienį pripažino, kad situacijose, kai „galioja įstatymai, pagal kuriuos vien už prisipažinimą, kad esi homoseksualus, gresia kalėjimas, o kai kuriais atvejais – kankinimai ir net mirtis, savaime suprantama, kad suteikti palaiminimą būtų neišmintinga“.

„Akivaizdu, kad vyskupai nenori, jog prieš atsiskleidusius homoseksualius asmenis būtų smurtaujama“, – priduriama jos pareiškime.

Tačiau pareiškime teigiama, kad labai svarbu, jog šios vyskupų konferencijos „nepritartų kitokiai doktrinai nei popiežiaus pasirašytoje deklaracijoje“.

Ketvirtadienio pareiškime stengiamasi pabrėžti Vatikano poziciją, kuri „tvirtai laikosi tradicinės Bažnyčios doktrinos apie santuoką, neleisdama jokių liturginių apeigų ar palaiminimų, panašių į liturgines apeigas, kurios gali kelti painiavą“.

Pontifikas pakeitė 2021 metų Vatikano doktrinos tarnybos politiką, pagal kurią tokie palaiminimai buvo draudžiami, motyvuojant tuo, kad Dievas „negali laiminti nuodėmės“.

Vatikanas laikosi nuomonės, kad su homoseksualiais žmonėmis reikia elgtis oriai ir pagarbiai, tačiau mano, kad lytiniai santykiai tarp tos pačios lyties asmenų yra „iš esmės neteisingi“. Katalikų mokymas sako, kad santuoka yra visą gyvenimą trunkanti vyro ir moters sąjunga, kuri yra Dievo plano dalis ir skirta naujai gyvybei kurti.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Kuba

Ar neatrodo, kad bažnyčia kuo toliau tuo labiau tampa moraline prostitute...kas jie yra..? gal kas žino, kam nelaimėje yra padėjusi bažnyčia..?

nupuso senis

uzsimane nepilnameciu vaikinuku?

Pakrante

visai reikia baigti celibatą katalikų kunigams,viduramžiai pasibaigė,kam čia reikia vaidinti,Dievas sukūrė Adomą,rojus pasibaigė kol nesukūrė ievos !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS