Vatikanas teigia ekskomunikavęs popiežiaus kritiką, atsisakiusį jį pripažinti | Diena.lt

VATIKANAS TEIGIA EKSKOMUNIKAVĘS POPIEŽIAUS KRITIKĄ, ATSISAKIUSĮ JĮ PRIPAŽINTI

  • 1

Vatikanas penktadienį pranešė, kad ekskomunikavo buvusį apaštališkąjį nuncijų JAV arkivyskupą Carlo Marią Vigano, pripažinęs jį kaltu dėl schizmos arba religinės bendruomenės skaldymo.

Konservatyvių pažiūrų C. M. Vigano yra vienas aršiausių popiežiaus Pranciškaus kritikų. Tyrimas dėl 83-ejų C. M. Vigano, praeityje raginusio popiežių atsistatydinti, vyko nuo praėjusio mėnesio.

Pripažindama Italijos arkivyskupą kaltu dėl schizmos, Tikėjimo doktrinos dikasterija rėmėsi jo viešais pareiškimais, kuriais jis atsisakė pripažinti popiežių ir jam paklusti.

Bausmė – atskyrimas nuo religinės bendruomenės – paskirta po ketvirtadienį įvykusio dikasterijos narių susitikimo, sakoma penktadienį paskelbtame pranešime spaudai.

C. M. Vigano, kuris 2011–2016 metais dirbo Vatikano apaštališkuoju nuncijumi Jungtinėse Valstijose, remia ultrakonservatyvi JAV Bažnyčios frakcija.

Anksčiau jis buvo apkaltinęs Pranciškų erezija, o 2018 metais ragino jį atsistatydinti.

Praėjusį mėnesį paskelbęs, kad buvo pakviestas atvykti į Tikėjimo doktrinos dikasteriją, kuriai pavesta ginti katalikų doktriną, C. M. Vigano socialiniame tinkle „X“ rašė: „Man mestus kaltinimus vertinu kaip garbę.“

Be kitų dalykų, jis priekaištavo, kad Pranciškus užstoja dokumentų neturinčius migrantus, kalba apie klimato kaitą ir leidžia laiminti tos pačios lyties asmenų poras.

„Išsižadu, atmetu ir smerkiu skandalus, klaidas ir erezijas, siejamus su Jorge Mario Bergoglio, kuris demonstruoja visiškai tironišką valdymo stilių“, – rašė jis, pavartodamas tikrąjį argentiniečio pontifiko vardą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nuomone

Dvasininka, kuris pasisake pries zydraji popieziu, paprasciausia ekskomunikuoti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS