Venecijoje pirmąkart dėl potvynių grėsmės aktyvuota naujoji dambų sistema | Diena.lt

VENECIJOJE PIRMĄKART DĖL POTVYNIŲ GRĖSMĖS AKTYVUOTA NAUJOJI DAMBŲ SISTEMA

Kontroversiška ir smarkiai vėluojanti povandeninių užtvarų sistema, turinti apsaugoti Veneciją nuo liūdnai pagarsėjusių potvynių, šeštadienį buvo pirmąkart aktyvuota, sinoptikams prognozuojant, kad vandens lygis gali pakilti 130 centimetrų.

Tarnybos parengė šią sistemą veikti realiomis sąlygomis po pernai lapkritį Veneciją užliejusių didžiausių per pastaruosius 53 metus potvynių. Užbaigti šį projektą skatino vis dažniau besikartojantys potvyniai, siejami su pasaulio klimato šiltėjimu.

Visos 78 šios sistemos dambos jau įrengtos, bet dalis susijusios infrastruktūros dar neužbaigta. Sistema turėtų būti aktyvuojama kaskart, kai prognozuojamas mažiausiai 110 cm vandens lygio pakilimas. Vis dėlto, kol statybos darbai tebevyksta, šio projekto specialioji komisija nustatė, kad užtvaros turi būti įjungiamos gresiant 130 cm potvyniui.

Prognozuojama, kad tokį lygį potvynis pasieks apie vidurdienį. Jeigu nebūtų užtvarų, vanduo tokiu atveju užlietų apie pusę miesto.

Naujoji Venecijos apsaugos nuo potvynių sistema realiomis sąlygomis išbandoma pirmąsyk.

Uostų valdyba iki 16 val. 30 min. vietos (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku uždraudė laivų eismą trimis kanalais, kuriuose yra įrengtos dambos.

Judamųjų povandeninių užtvarų sistemos „Moses“ statybas persekiojo kaltinimai korupcija, projektas kainavo daugiau nei planuota, o darbai smarkiai vėlavo. Iš pradžių tikėtasi, kad sistema kainuos 1,8 mlrd. eurų ir bus užbaigta 2011 metais, bet iki šiol jai jau išleista 5,5 mlrd. eurų, o projekto įgyvendinimas nuo plano atsilieka daugiau kaip dešimtmetį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS