Vengrija neleis per savo teritoriją gabenti į Ukrainą ginklų | Diena.lt

VENGRIJA NELEIS PER SAVO TERITORIJĄ GABENTI Į UKRAINĄ GINKLŲ

  • 0

Vengrija neleis per savo teritoriją gabenti mirtinų ginklų į Ukrainą, pirmadienį pareiškė užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto.

Pasak portalo politico.eu, Vengrijos vyriausybė, pastarąjį dešimtmetį puoselėjusi glaudžius santykius su Kremliumi, pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą ir pritarė Europos sankcijoms. Ji taip pat pasirašė už Europos taikos priemonės, pagal kurią ES gali finansuoti ginklų pirkimą ir tiekimą, aktyvavimą.

Tačiau Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, kurio balandžio 3 dieną laukia sunkūs parlamento rinkimai, pastarosiomis dienomis tvirtino, kad jo šalis turi „nedalyvauti“ konflikte ir kad Vengrija pati netiekia ginklų savo kaimynei.

Pirmadienį P. Szijjártó paaiškino, kad nacionalinio saugumo sumetimais žengiamas dar vienas žingsnis – neleidžiama tiekti ginklų tranzitu per Vengrijos teritoriją.

Tačiau ministras pažymėjo, kad Vengrija ir toliau teiks humanitarinę pagalbą, įskaitant maistą ir vandenį, vakarų Ukrainai.

P. Szijjártó pareiškimas, kad Vengrija neleis ginklų gabenti tranzitu per Vengriją, sukėlė saugumo ekspertų susirūpinimą.

„Šio karo akivaizdoje nė viena Europos šalis negali likti nuošalyje, kai ant kortos pastatyta Europos saugumo architektūros ateitis, – sakė vienas buvęs Vengrijos pareigūnas. – Jei leisime [Rusijos prezidentui Vladimirui] Putinui pasiekti savo tikslą, rizikuojame Vengrijos ir Europos saugumu kur kas labiau nei šiuo minimaliu indėliu į kovą su agresija“.

Živilė Aleškaitienė (ELTA)

Gairės: karas Ukrainoje, Vengrija, Rusija, Peteris Szijjarto, ginklai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS