Vengrija ragina nusiraminti dėl spekuliacijų apie galimą V. Orbano laikiną vadovavimą EVT | Diena.lt

VENGRIJA RAGINA NUSIRAMINTI DĖL SPEKULIACIJŲ APIE GALIMĄ V. ORBANO LAIKINĄ VADOVAVIMĄ EVT

  • 0

Vengrija pirmadienį paragino sušvelninti spekuliacijas dėl šalies premjero Viktoro Orbano, dažnai konfrontuojančio su Europos Sąjunga, galimo laikino vadovavimo vienai iš svarbiausių bloko institucijų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) sekmadienį netikėtai paskelbė atsistatydinsiantis, kad birželį dalyvautų Europos Parlamento rinkimuose.

Derybos dėl aukščiausių Bendrijos postų turi prasidėti tik lapkritį.

Kadangi Vengrija nuo liepos rotacijos principu šešis mėnesius pirmininkaus ES, pagal galiojančias bloko taisykles V. Orbanas galėtų laikinai eiti EVT vadovo pareigas, jei šalims narėms nepavyktų susitarti dėl nuolatinio Ch. Michelio įpėdinio.

„Visiems, kurie svarsto, ar ministras pirmininkas Viktoras Orbanas galėtų būti laikinuoju Europos Vadovų Tarybos pirmininku, jei Europos Vadovų Tarybos pirmininkas taptų europarlamentaru: išsaugokime strateginę ramybę“, – socialiniame tinkle „X“ rašė Vengrijos vyriausybės atstovas spaudai Zoltanas Kovacsas (Zoltanas Kovačas).

Vengrijos vadovas anksčiau yra sakęs, kad strateginė ramybė reiškia „kalbėti mažai, bet tai daryti tiksliai ir atsakingai“.

V. Orbanas, kuris konfliktuoja su Briuseliu dėl įšaldyto milijardų eurų ES finansavimo, skirto Vengrijos ekonomikai plėtoti, ir kuris yra geriausius santykius su Maskva palaikantis kurios nors ES valstybės narės lyderis, užkirto kelią naujam finansavimo paketui Ukrainai.

Kalbėdamas apie galimybę V. Orbanui laikinai eiti EVT pirmininko pareigas, Ch. Michelis pažymėjo, kad dabartinė tvarka gali būti pakeista paprasta balsų dauguma balsavime.

„Yra daug priemonių, jei tik būtų politinės valios išvengti Viktoro Orbano“, – sekmadienį sakė politikas, aiškindamas savo sprendimą pasitraukti anksčiau laiko.

48 metų buvęs Belgijos ministras pirmininkas nuo 2019 metų organizuoja ES aukščiausiojo lygio susitikimus ir vyriausybių posėdžius.

Ch. Michelis sakė, kad EVT pirmininko pareigas eis iki liepos, kai, jei bus išrinktas, bus prisaikdintas EP nariu. Tai turi įvykti liepos 16 dieną.

Rinkimai į EP vyks birželio 6–9 dienomis.

Nuo liepos 1 dienos 27 valstybių narių grupei rotacijos tvarka pusmetį pirmininkaus Vengrija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS