Vengrija ratifikavo Švedijos paraišką dėl stojimo į NATO | Diena.lt

VENGRIJA RATIFIKAVO ŠVEDIJOS PARAIŠKĄ DĖL STOJIMO Į NATO

  • 6

Vengrijos parlamentas pirmadienį ratifikavo Švedijos paraišką dėl stojimo į NATO, panaikindamas paskutinę kliūtį Stokholmo kelyje į Aljansą.

Šiuo balsavimu baigėsi daugiau nei metus trukęs atidėliojimas, supykdęs NATO partnerius, Ukrainai kovojant su Rusijos invazinėmis pajėgomis.

Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas (Ulfas Kristersonas) pareiškė, kad tai – istorinė diena.

Savo ruožtu NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad karinis aljansas netrukus taps stipresnis.

„Dabar, kai visos sąjungininkės pritarė, Švedija taps 32-ąja #NATO sąjungininke, – rašė Aljanso generalinis sekretorius socialiniame tinkle „X“. – Švedijos narystė padarys mus visus stipresnius ir saugesnius.“

2022-ųjų vasarį prasidėjusi Rusijos invazija į Ukrainą paskatino Švediją ir kaimyninę Suomiją pateikti paraiškas dėl prisijungimo prie Aljanso, taip nutraukiant ilgametę abiejų šalių karinio neprisijungimo poziciją.

Praėjusių metų balandį Suomija tapo 31-ąja JAV vadovaujamo gynybinio aljanso nare, o Švedijos kandidatūra buvo sustabdyta. Turkija Stokholmo paraišką ratifikavo tik praėjusį mėnesį.

Pirmadienį Vengrija pagaliau pasekė Ankaros pavyzdžiu. Vengrų parlamentas Švedijos stojimui pritarė 188 balsais. Šeši parlamentarai balsavo „prieš“.

„Šiandien yra istorinė diena. Visų NATO valstybių narių parlamentai dabar yra nubalsavę už Švedijos įstojimą į NATO. Švedija yra pasirengusi prisiimti atsakomybę už euroatlantinį saugumą“, – sakoma U. Kristerssono pareiškime „X“.

Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) taip pat pasidžiaugė istorine diena.

„Istorinė diena mūsų aljansui. Švedija, laukiame, kada, labai greitai, galėsime jus pasveikinti NATO sudėtyje“, – savo oficialioje „X“ paskyroje parašė jis.

Vengrų balsavimą dėl Švedijos priėmimo į NATO sudėtį palankiai įvertino ir Jungtinės Valstijos.

„Be abejo, sveikiname dėl šiandien Vengrijos parlamente įvykusio balsavimo ir laukiame, kol jis [stojimo procesas] bus baigtas“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris).

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) pareiškė, kad Švedijos įstojimas sustiprins Europos ir pasaulio saugumą.

Tai, kad Budapeštas ratifikavo Stokholmo paraišką, yra „mūsų visų laimėjimas“, „X“ nurodė jis. „Šis sprendimas sustiprina mūsų aljansą, o kartu ir Europos bei pasaulio saugumą“, – pridūrė O. Scholzas.

Anksčiau pirmadienį Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas paprašė įstatymų leidėjų pritarti Švedijos paraiškai.

„Švedijos ir Vengrijos karinis bendradarbiavimas ir Švedijos įstojimas į NATO sustiprins Vengrijos saugumą“, – parlamente sakė V. Orbanas.

Prieš balsavimą V. Orbano nacionalistinė partija „Fidesz“, kurios valdančioji koalicija su Krikščionių demokratų partija KDNP turi dviejų trečdalių daugumą parlamente, nurodė, kad pritars Švedijos paraiškai.

Visos opozicinės partijos, išskyrus kraštutinių dešiniųjų judėjimą „Mūsų tėvynė“, pasisakė už ratifikavimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Galų gale

paršiukas kažką išsiderėjo iš švedų..,.

Valio

Penktadienį kelsim Švedijos vėliavą NATO būstinėje.

užteks ir vienos rankos pirštų

kad suskaičiuot burliokyno draugus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS