Vengrijoje balandžio 3-iąją šaukiami visuotiniai rinkimai | Diena.lt

VENGRIJOJE BALANDŽIO 3-IĄJĄ ŠAUKIAMI VISUOTINIAI RINKIMAI

Balandžio 3 dieną Vengrijoje vyks visuotiniai rinkimai, antradienį pranešė prezidentas, o prieštaringai vertinamo dešiniųjų pažiūrų premjero Viktoro Orbano laukia sunkiausia rinkiminė kova nuo atėjimo į valdžią 2010 metais.

„Skelbiu, kad [2022 metų visuotinių parlamento] rinkimų data yra balandžio 3-ioji“, – sakoma prezidento Janošo Aderio pareiškime, paskelbtame jo interneto svetainėje.

Nacionalistas V. Orbanas, sieksiantis laimėti ketvirtą premjero kadenciją iš eilės, rinkimuose stos prieš vieningą opozicijos aljansą, o dauguma apklausų rodo, kad laukia įtempta kova.

Teisę balsuoti rinkimuose turės maždaug 8 mln. vengrų. Bendrai šalyje yra 9,8 mln. gyventojų.

58 metų V. Orbanas tebėra populiarus Vengrijoje, nors kritikai sako, kad jo centralizavimo politika kreipia šalį autoritarizmo link.

Jo šalininkai tvirtina, kad jis po dešimtmečius trukusios stagnacijos reformavo Vengriją ir saugo jos nacionalinį suverenumą bei krikščioniškąją tapatybę.

Nuo 2015-ųjų V. Orbanas taip pat garsėja užsienyje savo griežta antiimigracine politika, be to, Vengrija drauge su Lenkija iškilo kaip Europos Sąjungos politikos šioje ir kitose srityse kritikės.

Praėjusią savaitę Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paskelbė „visiškai remiantis“ V. Orbano perrinkimą. Parama kurios nors Europos šalies lyderiui yra neįprastas buvusio JAV prezidento žingsnis.

Per praėjusius rinkimus 2018 metais V. Orbano partija „Fidesz“ drauge su jaunesniaisiais koalicijos partneriais krikščionimis demokratais surinko maždaug 48 proc. balsų ir gavo 133 iš 199 vietų parlamente.

Tokiu būdu „Fidesz“ išlaikė dviejų trečdalių „superdaugumą“, pasiektą 2010-aisiais ir 2014-aisiais, ir galėjo prastumti parlamente svarbių įstatymų.

Tačiau dabar, pirmą kartą nuo 2006-ųjų, Vengrijos visuotinių rinkimų rezultato neįmanoma numatyti, nes opozicija suvienijo jėgas, kad galėtų priešintis 2012 metais valdant V. Orbanui nustatytoms ir „Fidesz“ palankioms rinkimų taisyklėms.

„Dideli statymai“

Spalio mėnesį šešių opozicinių partijų – nuo kairiųjų iki dešiniųjų – aljansas surengė savo pirmuosius per istoriją pirminius rinkimus bendriems kandidatams visose 106 rinkimų apygardose išrinkti.

Hodmezėvašarhėjaus miesto merą Peterį Marki-Zay (Pėterį Markį-Zajų), prisistatantį konservatyviu kataliku, opozicija išrinko varžytis su V. Orbanu.

„Jei išliksime vieningi, turime galimybę atsikratyti labiausiai per tūkstantį [Vengrijos] istorijos metų korumpuotos vyriausybės“, – praeitą savaitę sakė P. Marki-Zay.

Analitikai prognozuoja, kad šis 49 metų politikas, septynių vaikų tėvas, labai atkakliai varžysis su V. Orbanu.

„Atidėdama į šalį vidinį partijų susiskaldymą, opozicija turi realią galimybę pasiekti tikslą, o tikimybė Orbanui gauti dar vieną „superdaugumą“ yra maža“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitinio centro „Republikon“ ekspertas Danielis Mikeczas (Danielis Mikecas).

„Tačiau ir opozicija daug stato ant kortos: jei „stebuklingo ginklo“ aljansas nesuveiks, kils rimta [opozicijos] krizė“, – pridūrė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS