Vengrijos ministras pirmininkas abejoja dėl Ukrainos stojimo į ES derybų | Diena.lt

VENGRIJOS MINISTRAS PIRMININKAS ABEJOJA DĖL UKRAINOS STOJIMO Į ES DERYBŲ

  • 0

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį suabejojo, ar Europos Sąjunga artimiausiu metu pradės derybas dėl Ukrainos prisijungimo, sakydamas, kad nerealu pradėti stojimo procesą su šalimi, kurioje vyksta karas.

Kalbėdamas valstybiniam radijui V. Orbanas pažymėjo, kad norint priimti naują šalį į bloką, būtinas visų 27 valstybių narių pritarimas. Pasak jo, Vengrijos atveju Ukrainos siekiui per dvejus metus įstoti į ES pritarti turės parlamentas.

„Būdamas posėdžių salėje nejaučiu nenugalimo Vengrijos parlamento noro per dvejus metus nubalsuoti už Ukrainos narystę Europos Sąjungoje. Taigi būčiau atsargus su šiais ambicingais planais“, – sakė vengrų premjeras.

Pernai Ukrainai buvo oficialiai suteiktas kandidatės į ES statusas. Tikimasi, kad gruodį Europos Vadovų Taryba pradės derybas dėl Kyjivo narystės.

Vengrija, kuriai blokas taiko sankcijų dėl įtariamų teisinės valstybės principų pažeidimų ir korupcijos, ginčijasi su Kyjivu dėl etninių vengrų mažumos Vakarų Ukrainoje teisių.

Nors Vengrija priėmė ukrainiečių pabėgėlių ir pasmerkė Rusijos invaziją, ji – vienintelė iš ES šalių – palaiko glaudžius santykius su Maskva ir pasisako prieš ginklų tiekimą Ukrainai ar ekonominę pagalbą jai.

Penktadienį V. Orbanas sakė, kad ES turės atsakyti į labai ilgus ir sudėtingus klausimus, kol pasieks tašką, kai galės nuspręsti, ar apskritai pradėti derybas.

„Kai rudenį Briuselyje svarstysime Ukrainos ateitį, neišvengsime klausimo, ar galime rimtai galvoti apie tokios šalies narystę“, – kalbėjo jis.

„Ar galime pradėti derybas su šalimi, kurioje vyksta teritorinis karas? Nežinome šios šalies teritorijos dydžio, nes ji vis dar kariauja, ir nežinome, kiek yra jos gyventojų, nes jie bėga. (...) Priimti šalį nežinant jos parametrų būtų beprecedentis dalykas“, – pridūrė Vengrijos lyderis.

Pirmadienį V. Orbanas šalies parlamente pareiškė, kad jo vyriausybė nerems Ukrainos jokiais tarptautiniais klausimais, kol nebus atkurtos vengrų mažumos Vakarų Ukrainoje kalbinės teisės.

Gairės: Vengrijos ministras pirmininkas, Viktoras Orbanas, Ukrainos įstojimas į ES, derybos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS