Vengrijos pareigūnas: vyriausybė naudojosi šnipinėjimo programa „Pegasus“ | Diena.lt

VENGRIJOS PAREIGŪNAS: VYRIAUSYBĖ NAUDOJOSI ŠNIPINĖJIMO PROGRAMA „PEGASUS“

Vengrija naudojosi šnipinėjimo programinės įrangos paketu „Pegasus“, ketvirtadienį pripažino vienas aukšto rango valdančiosios partijos pareigūnas, bet tvirtino, kad piliečiai nebuvo neteisėtai sekami.

Liepą vieno tiriamosios žurnalistikos konsorciumo paskelbtame straipsnyje Vengrija buvo išskirta kaip vienintelė Europos Sąjungos šalis, galimai naudojusi šią kontraversišką programą. Manoma, kad šio šnipinėjimo taikiais galėjo tapti šimtai žmonių, įskaitant kai kuriuos žurnalistus, teisininkus ir kitus visuomenės veikėjus.

„Pegasus“ užkrėsti išmanieji telefonai faktiškai buvo paverčiami šnipinėjimo prietaisais, leidžiančiais programos valdytojams skaityti taikinių susirašinėjimą, peržiūrėti nuotraukas, stebėti buvimo vietą ir netgi įjungti vaizdo kamerą be savininko žinios.

Tačiau nacionalistinių pažiūrų premjero Viktoro Orbano vyriausybė iki šiol nesutikdavo patvirtinti naudojusi „Pegasus“.

Užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas) netgi tvirtino, kad vyriausybei „nieko nebuvo žinoma“ apie neteisėtą duomenų rinkimą.

Vis dėlto valdančiosios partijos „Fidesz“ parlamentaras Lajosas Kosa (Lajošas Koša) ketvirtadienį atsakė „Taip“, kai buvo paklaustas vieno vengrų žurnalisto, ar Vidaus reikalų ministerija įsigijo šią programinę įrangą.

„Neįžvelgiu tame nieko nepriimtina, – sakė L. Kosa, parlamento Gynybos ir teisėsaugos komiteto pirmininkas. – Daugeliu atveju didžiosios technologijų bendrovės vykdo daug platesnę piliečių stebėseną negu Vengrijos valstybė.“

L. Kosa pridūrė, kad įsigijusi „Pegasus“ Vidaus reikalų ministerija pasirūpino, kad nebūtų pažeidžiamos niekieno teisės.

Jis taip pat nurodė, kad vidaus reikalų ministras Sandoras Pinteris (Šandoras Pinteris) komitetui sakė, jog saugumo tarnybos visuomet veikė teisėtai – gavusios teismo arba teisingumo ministro leidimą.

Gynybos ir teisėsaugos komitete dirbanti opozicijos deputatė Agnes Vadai žurnalistams sakė, kad S. Pinteris atsisakė patvirtinti arba paneigti, ar naudojantis šia programa buvo sekami žurnalistai arba politikai.

Pasak A. Vadai, ketvirtadienį įvykusio komiteto posėdžio, per kurį buvo svarstomi su „Pegasus“ susiję klausimai, protokolas buvo įslaptintas iki 2050 metų.

JAV tarnybos trečiadienį įtraukė Izraelyje įsikūrusią „Pegasus“ kūrėją NSO į bendrovių, su kuriomis ryšiai yra griežtai ribojami, sąrašą.

„Šie įrankiai... leido užsienio vyriausybėms vykdyti šalių sienas peržengiančias represijas – šią praktiką pasitelkia autoritarinės vyriausybės, besitaikančios į disidentus, žurnalistus ir aktyvistus, esančius už jų suverenių sienų, kad nutildytų nepritarimą“, – sakoma JAV Prekybos departamento pranešime.

Tačiau komentuodama šį sprendimą NSO pareiškė, kad bendrovės „technologijos palaiko JAV nacionalinio saugumo interesus ir priemones, užkirsdamos kelią terorizmui ir nusikalstamumui“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Lietuva pasidomėkit..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS