Vengrijos premjeras gina savo sprendimą atlaisvinti ligoninių lovas | Diena.lt

VENGRIJOS PREMJERAS GINA SAVO SPRENDIMĄ ATLAISVINTI LIGONINIŲ LOVAS

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį gynė savo sprendimą atlaisvinti tūkstančius ligoninių lovų koronavirusu užsikrėtusiems pacientams, nepaisant kai kurių ekspertų kritikos, kad dėl tokio sprendimo gali nukentėti kiti sunkiomis ligomis sergantys pacientai.

Balandžio 7 dieną už sveikatos apsaugą atsakingas ministras nurodė ligoninėms atlaisvinti mažiausiai 60 proc. iš maždaug 70 tūkst. jose esančių lovų koronavirusine infekcija COVID-19 užsikrėtusiems pacientams.

„Esame įpusėję didžiulio masto operaciją, panašią į karinę ir sukeliančią nepatogumų“, – V. Orbanas kalbėjo penktadienį per radiją kreipdamasis į šalies gyventojus.

„Žinoma, kad tai buvo nepatogus sprendimas, (bet) mes negalime to išspręsti kitaip“, – paaiškino jis.

Beveik 10 mln. gyventojų turinčioje Vengrijoje registruota beveik 1 800 infekcijos atvejų ir 156 mirtys.

Tačiau V. Orbanas perspėjo, kad užsikrėtimų skaičius artimiausiu metu turėtų gerokai išaugti, nes Vengrija „įžengia į masinės infekcijos fazę“.

„Tikimės, kad viskas bus gerai, bet ruošiamės blogiausiam“, – kalbėjo jis.

Vengrijos žiniasklaida pranešė, kad šalies ligoninės dabar perkelia pacientus, įskaitant segančius sunkiomis lėtinėmis ligomis, į kitas medicinos įstaigas arba perduoda šeimų ir artimųjų globai.

Netikėtas dviejų vyriausybės įsakymui nepaklususių ligoninių vadovų atleidimas išprovokavo darbuotojų protestus.

Ekspertai taip pat tvirtina, kad dabartinė epidemiologinė padėtis Vengrijoje nepateisina šio vyriausybės žingsnio.

„Neįmanoma, kad vienu metu sirgtų 30 tūkst. žmonių“, – sakė buvęs Nacionalinės visuomenės sveikatos apsaugos tarnybos vadovas Ferencas Falusas (Ferencas Falušas) per spaudos konferenciją ketvirtadienį.

„Bus katastrofa, jeigu neinfekuoti pacientai, kuriems būtina nuolatinė slauga, bus užkrauti šeimoms“, – sakė jis. Pasak eksperto, vyriausybei verčiau reikėtų steigti laikinas ligonines koronavirusu užsikrėtusiems pacientams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS