Verdant visuomenės pykčiui, apie 2 mln. žmonių užplūdo Honkongo gatves | Diena.lt

VERDANT VISUOMENĖS PYKČIUI, APIE 2 MLN. ŽMONIŲ UŽPLŪDO HONKONGO GATVES

  • 0

Beveik 2 mln. žmonių sekmadienį protestavo Honkonge prieš itin nepopuliarų ekstradicijos įstatymą.

Tai – dvigubai didesnis susirinkusiųjų aktyvumas, nei praėjusią savaitę.

„Šiandienos eisenoje turėjome beveik 2 mln. žmonių“, – žurnalistams sakė Pilietinių žmogaus teisių fronto atstovas Jimmy Shamas (Džimis Šamas).

Minios žmonių, skanduojančių „panaikinkite“ ir „atsistatydinkite“, lėtai juda link centrinio rajono, kur yra įsikūrusi vyriausybės būstinė.

Demonstruotojai neša plakatus, kuriuose reikalaujama, jog atsistatydintų Honkongo vyriausioji administratorė Carrie Lam (Keri Lam), o įstatymo projektas, apie kurio įšaldymą ji paskelbė šeštadienį, būtų galutinai atšauktas.

„Mūsų reikalavimai yra paprasti. Carrie Lam turi pasitraukti iš pareigų, ekstradicijos įstatymas turi būti panaikintas, o policija turi atsiprašyti už žiaurų smurtą prieš mūsų žmones“, – pareiškė su grupe draugų prie eitynių prisijungęs banko darbuotojas Johnas Chow (Džonas Čou).

Kinija tiesiog nori Honkongą paversti dar vienu kinų miestu.

„Ir mes kovosime toliau“, – pridūrė jis.

Sekmadienio eitynės, regis, bus panašaus masto kaip prieš savaitę įvykusi akcija, kurioje išreikšti savo nuogąstavimų dėl buvusios Britanijos kolonijos santykių su žemynine Kinija susibūrė 1 mln. žmonių.

Eitynėse dalyvauja ir jaunimas, ir vyresnio amžiaus žmonės.

Dalis žmonių taip pat sustoja prie improvizuoto memorialo, kad pagerbtų šeštadienį žuvusį vyrą, kuris pakabino protesto plakatą su užrašais „Mylėkite, o ne šaudykite“ ir „Ne ekstradicijai į Kiniją“, bet nukrito iš aukščio ir mirtinai susižalojo.

„Man tikrai liūdna, esu susikrimtęs“, – pareiškė vienas iš gedinčiųjų, pasivadinęs Peronu Kwongu (Peronu Kvongu).

„Gimiau ir užaugau Honkonge ir man plyšta širdis, kai matau, kuo jis pavirto.“

Nors C. Lam nusprendė įšaldyti įstatymo projektą, už demokratiją kovojantys aktyvistai ragina pirmadienį surengti visuotinį streiką. Kai kurios profsąjungos, mokytojų asociacijos ir kitos grupės planuoja boikotuoti darbą ir pamokas.

„Raginame visą visuomenę prisidėti prie kampanijos“, – pareiškė Bonny Leung (Bonė Leung) ir kiti už demokratiją kovojančio Pilietinio žmogaus teisių fronto lyderiai.

Daugelis ekstradicijos įstatymo priešininkų ragina C. Lam atsistatydinti ir nori, kad ji panaikintų įstatymo projektą, kuris, kaip daugelis baiminasi, gali dar labiau susilpninti branginamas teisines apsaugas ir laisves, pažadėtas Pekino, kai jis 1997 metais susigrąžino šią teritoriją.

„Kinija tiesiog nori Honkongą paversti dar vienu kinų miestu, – pareiškė 54 metų Alexas To (Aleksas To), kuris, jo žodžiais, turi nedidelį verslą. – „Carrie Lam tėra statytinė. Viskas priklauso nuo Pekino lyderių požiūrio.“

C. Lam paskelbus apie įstatymo projekto įšaldymą, kad būtų išvengta tolesnio smurto, Kinijos vyriausybės pareigūnai paskelbė nemažai pareiškimų, kuriuose pareiškė palaikantys tą sprendimą.

Per ankstesnes demonstracijas į Honkongo gatves buvo išėję šimtai tūkstančių gyventojų, o trečiadienį įvyko protestuotojų susirėmimų su policija, per kuriuos buvo sužeisti dešimtys žmonių.

C. Lam yra sakiusi, jog ekstradicijos įstatymas, kuris Honkongui leistų nusikaltimais įtariamus asmenis išduoti visoms šalims, įskaitant Kiniją, yra reikalingas, jeigu Honkongas nori užtikrinti teisingumą, vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus ir netapti magnetu nuo teisingumo besislapstantiems asmenims.

Dėl nuogąstavimų dėl Kinijos teismų nepriklausomumo ir pagarbos žmogaus teisėms Kinija nėra įtraukta į Honkongo ekstradicijos susitarimus.

GALERIJA

  • Verdant visuomenės pykčiui, apie 2 mln. žmonių užplūdo Honkongo gatves
  • Verdant visuomenės pykčiui, apie 2 mln. žmonių užplūdo Honkongo gatves
  • Verdant visuomenės pykčiui, apie 2 mln. žmonių užplūdo Honkongo gatves
  • Verdant visuomenės pykčiui, apie 2 mln. žmonių užplūdo Honkongo gatves
  • Verdant visuomenės pykčiui, apie 2 mln. žmonių užplūdo Honkongo gatves
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS