Vidurio ir Šiaurės Rytų JAV apėmė rekordinė karščio banga | Diena.lt

VIDURIO IR ŠIAURĖS RYTŲ JAV APĖMĖ REKORDINĖ KARŠČIO BANGA

  • 1

Jungtinėse Valstijose karščio banga, apėmusi teritoriją nuo Vidurio Vakarų iki Naujosios Anglijos, ketvirtadienį priartėjo prie savo kulminacijos.

Anot Nacionalinės meteorologijos tarnybos (NWS), ketvirtadienį karštis turėjo pasiekti piką rytinėje Didžiųjų ežerų dalyje ir Naujojoje Anglijoje, o savaitgalį – Ohajo slėnyje ir Vidurio Atlanto regione.

Tarnybos teigimu, tikimasi, kad daugelyje vietovių karščio indeksas, atspindintis oro temperatūrą ir drėgnumą, daug kur viršys 37,7 Celsijaus laipsnio ir galbūt pasieks visų laikų rekordą.

Maža to, rekordinė nakties temperatūra gali sutrukdyti natūraliam atvėsimui, todėl ir patalpose gali didėti karščio pavojus.

Kaip rodo ketvirtadienį paskelbtas tyrimas, dėl žmogaus sukeltos klimato kaitos smarkiai padidėjo tikimybė, kad šį mėnesį JAV pietvakariuose, Meksikoje ir Centrinėje Amerikoje užklups pražūtingas karštis.

Praėjusiais metais JAV užfiksuota daugiausiai karščio bangų – neįprastai karštų orų, trunkančių ilgiau nei dvi dienas – nuo 1936 metų.

Vandenyno vanduo taip pat šiltesnis, ypač Meksikos įlankoje, kur per pirmąją šio sezono audrą, pavadintą „Alberto“, smarkiai lijo ir kilo staigūs potvyniai pakrantės ruože nuo Meksikos iki Luizianos. Prognozuojama, kad šių metų uraganų sezonas bus vienas aktyviausių per ilgą laikotarpį.

Pareigūnai ragino žmones, jei tik jie gali, likti namuose ir nuolat domėtis, kaip laikosi pažeidžiami šeimos nariai bei kaimynai.

Ketvirtadienį Niujorko valstijos parkuose buvo galima lankytis nemokamai, o kai kurie valstijos valdomi baseinai ir paplūdimiai buvo atidaryti anksčiau, sakė gubernatorė Kathy Hochul.

Niujorko paplūdimiai buvo laisvai prieinami, ir nors viešieji baseinai atsidaro tik kitą savaitę, miestas turi šimtų nemokamų kondicionuojamų vietų.

„Drėgmė ganėtinai beprotiška“, – teigė sveikatos trenerė Anne-Laure Bonhomme, su šeima turistavusi Niujorke.

Daug Naujojo Džersio mokyklų rajonų dėl karščių anksčiau užbaigė mokslo metus, o mažiausiai du iš jų perkėlė vidurinių mokyklų išleistuvių ceremonijas.

Didžiojoje Indianos valstijos dalyje tvyrant apie 35 laipsnių karščiui, greitkelių darbininkai pamainą pradeda 6 val. ryto, dviem valandomis anksčiau nei vėsesniu metų laiku, ir dažniau daro pertraukas kondicionuojamuose sunkvežimiuose, sakė Kyleigh Cramer, Indianos transporto departamento atstovė spaudai.

Visgi jau artinasi atokvėpis: NWS pranešė, kad ketvirtadienį ir penktadienį link Mičigano ežero juda šaltasis frontas.

Pirmadienį Čikagoje buvo pasiektas rekordas – oro temperatūra pakilo iki 36,1 Celsijaus laipsnio. Ankstesnis karščio rekordas čia buvo užfiksuotas 1957 metais.

Gairės: JAV, karščiai, klimatas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

As

Taip jiems ir reikia ....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS