Vietnamas minės karo pabaigos 40-metį | Diena.lt

VIETNAMAS MINĖS KARO PABAIGOS 40-METĮ

Vietname ketvirtadienį kariniu paradu bus paminėtas 40-metis, kai komunistinė Šiaurė nugalėjo Jungtinių Valstijų palaikomus Pietus, Vietnamas buvo suvienytas. Ir dabar Komunistų partija valdo šalį, kurdama kažką panašaus į kapitalizmą, bet veši korupcija, nelygybė. Santykiai su Jungtinėmis Valstijomis normalizuoti prieš du dešimtmečius, kai kurie amerikiečiai, Vietnamo karo veteranai grįžo – kad padėtų stiprinti Vietnamo ekonomiką.

Keturi buvę tankistai puikiai prisimena, kaip 1975-aisiais Šiaurės Vietnamo tankai prasiveržė į Nepriklausomybės aikštę tuometinio Saigono, dabar Hišimino, centrą. Tai buvo lemiamas smūgis Amerikos palaikomiems Pietums, baigėsi karas, per kurį žuvo 3 mln. vietnamiečių, 58 tūkst. amerikiečių, 4,5 mln. žmonių pabėgo iš tėvynės.

„Kai mūsų tankas prasiveržė į nepriklausomybės aikštę, pirmiausia pagalvojau apie savo šeimą, žmoną, vaikus, gimtąjį kaimą“, – pasakojo tanko 390 vadas ltn. Vo Dang Toanas.

Nuo to laiko Vietnamas nuėjo ilgą kelią – iš varganos, alkanos virto šalimi, kurioje yra pasiturinčiųjų žmonių, kuri tapo Pasaulio Prekybos Organizacijos nare.

Reikalai į gerąją pusę ėmė krypti, kai prieš du dešimtmečius buvo atšaldyti santykiai su JAV, Billo Clintono administracija, pritarus abiems partijoms atšaukė ekonominį embargą. Impulsu tapo be vien ekonominiai interesai, bet ir geopolitiniai, Vietnamas tapo svarbiu Amerikos partneriu Ramiojo Vandenyno regione. Nors nemažai balsų Vašingtone ragina Vietnamą gerbti žmogaus teises.

„Kaip sakė valstybės sekretorius Johnas Kerry, kuris prieš metus čia lankėsi, jokios dvi šalys taip greitai nesuartėjo kaip JAV ir Vietnamas“, – teigė JAV konsulė Hošimine Rena Bitter.

Po to, kai 2003-ais metais į Vietnamą su geros misija atplaukė pirmas Amerikos karinis laivas, nuolat rengiamos bendros pratybos. Neseniai Amerika aprūpino Vietnamą penkiais pakrantės apsaugos laivais pagal 18 mln. dolerių pagalbos programą.

Buvęs Vietnamo karo veteranas dabar taip mėgsta leisti laisvalaikį su savo draugais. Vos 18-kos jis buvo pasiųstas kariauti, baigęs tarnybą nutarė kuo greičiau pamiršti ją ir Vietnamą, bet neseniai sugrįžo ir jis toks ne vienas.

„Noriu čia apsigyventi, gyvenu 4-us metus ir vis labiau man čia patinka. Žmonės geri, valgau gerą maistą, geriu gerą alų, turiu nuostabią moterį, gyvenimas puikus“, – kalbėjo Vietnamo karo veteranas Richardas Parkeris.

Vietiniai sako – geri vyrukai tie veteranai, karas seniai baigėsi.

Bet jį sunku pamiršti. Da Nangas mėgstamiausia vietnamiečių poilsio vieta, bet per karą ji buvo labiausiai užteršta dioksinu – amerikiečiai naudojo cheminį ginklą, vadintą Oranžiniu agentu. Dėl jo kenčia trys vietnamiečių kartos.

„JAV vyriausybė remia Oranžinio agento aukas, savo karo veteranus, bet jo aukoms Vietname taip pat reikia pagalbos, kad išgyventų“, – teigė  „Oranžinio agento“ aukų asociacijos vadovas Phan Thanhas.

Baracko Obamos administarcija įsipareigojusi padėti išvalyti teritoriją aplink Da Nango oro uostą, kur buvo amerikiečių karinė bazė, bet nepaiso Vietnamo kaltinimų, kad dėl Oranžinio agento išsigimsta vietnamiečių vaikai, esą tai moksliškai neįrodyta.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

plt

Makeinas neuzmirso kas numuse sito siknio lektuva,ir dabar turbut dekingas rusam,kurie amerika paliko Vietname be lektuvu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS