Virš „Čarlio angelo“ – nuodėmės debesis | Diena.lt

VIRŠ „ČARLIO ANGELO“ – NUODĖMĖS DEBESIS

Ją vadino "Geležiniu angelu", viena iš "Čarlio angelų" trijulės. Ji buvo vilties, ateities, teisingumo simbolis. Specialiojo prokuroro biuro, turinčio sunaikinti Šiaurės Makedonijoje išvešėjusią korupciją, vadovė Katica Janeva įtariama peržengusi į kitą barikadų pusę ir bandymu paveikti vieną bylą.

Išdavė bičiulis?

Nors jos kaltė dar toli gražu neįrodyta, didžiausiu šalies nusivylimu vadinama K.Janeva jau pasitraukė iš pareigų. Teigiama, kad jai koją pakišo bičiulystė su populiariuoju makedonų pramogų verslo atstovu, neoficialiu televizijos kanalo N1 savininku Bojanu Jovanovskiu.

Ekscentriškasis veikėjas, pravarde Boki 13, suimtas pasienyje nešinas pinigų prikimštu prašmatniu "Louis Vuitton" krepšiu. Suma įspūdinga: 1,5 mln. eurų. Su tokia "pinigine" Boki 13 esą ketinęs vykti į Graikiją apsipirkti.

Įtariama, kad Boki 13 šantažavo verslininką Jordaną Kamčiovą. Pastarojo, turtingiausio Makedonijos žmogaus, pavardė minima vienoje pinigų plovimo bylų. Teigiama, kad B.Jovanovskis sakęs J.Kamčiovui, kad per K.Janevą gali pasiekti, jog kaltinimai jam būtų atšaukti arba skirta švelni bausmė.

B.Jovanovskis reikalavęs iš verslininko 6,5 mln. eurų, o suma, kuri rasta pas šoumeną, buvusi pirmoji išpirkos dalis.

Dviprasmiški įkalčiai

Žiniasklaida įtaria, kad K.Janeva iš tikrųjų yra susijusi su šia istorija – tyrėjams įtarimų esą sukėlė prokurorės elgesys.

Iš pradžių ji teigė turinti tik vieną mobilųjį telefoną, vėliau pasirodė, kad du – pastarasis rastas pas sūnaus draugę. Be to, įtarimų kelia ir jos asmeniniai ryšiai su Boki 13: tyrėjams pavyko rasti nuotraukų, kuriose K.Janeva įamžinta su garsiuoju šoumenu, o ir jos sūnus dirba minėtoje Boki 13 priklausančioje televizijoje.

Tarp įrodymų – ir paties verslininko J.Kamčiovo įrašytas jo pokalbis su K.Janeva: prokurorės su verslininko susitikimas vykęs Generalinėje prokuratūroje.

K.Janeva teigia nepadariusi tarnybinio nusižengimo, o tai, kad jos sūnus dirba B.Jovanovskiui priklausančioje televizijoje neturėję poveikio jos darbui ir nesuteikė televizijos savininkui jokių privilegijų. Šoumenas, sako prokurorė, pasinaudojęs pažintimi ir prisidengęs jos vardu siekė savo tikslų.

Šios bylos priešistore tapusi byla – garsusis pačios K.Janevos iniciatyva pernai lapkritį pradėtas tyrimas prieš J.Kamčiovą ir jo verslo partnerius. Byloje, žiniasklaidos pavadintoje skambiu vardu "Imperija", minimi ir kiti garsūs Šiaurės Makedonijos žmonės, tarp kurių – ir buvęs šalies saugumo tarnybos vadovas Saso Miljakovas.

Kalbos apie finansinę J.Kamčiovo galią – ne iš piršto laužtos. Jo rankose – daugybė nekilnojamojo turto objektų, viešbučių, maisto pramonės įmonių ir medicinos įstaigų.

Skandalas gali būti inicijuotas ar bent dirbtinai išpūstas norint sukompromituoti tiek pačią K.Janevą, tiek jos instituciją.

Pavyzdinė institucija

Nors dar nėra aišku, ar K.Janeva iš tikrųjų įsipainiojusi į Boki 13 istoriją, skandalas jau padarė milžiniškos žalos tiek jai, tiek jos atstovaujamai institucijai.

Specialiojo prokuroro biuras įsteigtas 2015 m. spaudžiant ES, kad šalyje būtų imtasi priemonių užsitęsusiais politinei krizei spręsti. Pastaroji kilo tuometei opozicijai su dabartiniu premjeru Zoranu Zaevu priešakyje, pradėjus publikuoti įrodymus apie valdžios korupciją ir paskelbus, kad šalies institucijos pasiklauso politinių oponentų pokalbių.

K.Janeva iš nedidelio Gevgelijos miesto atrodė tinkamiausia kandidatūra į atsakingą postą sostinėje, kurios teisėtvarkos struktūros buvo atsidūrusios politikų gniaužtuose.

Specialiosios paskirties prokuroro biuras, kurios pastangomis galiausiai Temidės dėmesio sulaukė buvęs premjeras Nikola Gruevskis, ilgainiui tapo populiariausia iš visų šalies institucijų. Dar neseniai ja pasitikėjo 70 proc. Šiaurės Makedonijos piliečių. Vizitai į šią instituciją tapo privalomais oficialių svečių iš užsienio darbotvarkėje.

Trys šio biuro vadovaujančios prokurorės (be K.Janevos – dar ir Lence Ristoska bei Fatime Fetai) vadinamos Čarlio angelais – su aliuzija į garsųjį XX a. devintojo dešimtmečio televizijos serialą apie žavias detektyves. Daugeliui makedonų šios pareigūnės buvo didvyrės, o paramą joms jie išreikšdavo dėvėdami marškinėlius su Specialiojo prokuroro biuro pavadinimo trumpiniu ir minėtojo filmo veikėjų siluetais.

Opozicija kelia galvą

K.Janevos skandalas pakurstė dabartinės opozicijos balsus, teigiančius, kad Specialiojo prokuroro biuras tėra politinis projektas, įsteigtas norint susidoroti su N.Gruevskiu, o visi prokurorai ir teisėjai yra korumpuoti. Kita apžvalgininkų stovykla nerimauja, kad skandalas gali būti inicijuotas ar bent dirbtinai išpūstas norint sukompromituoti tiek pačią K.Janevą, tiek jos instituciją.

Skandalas kenkia ir premjerui Z.Zaevui, pažadėjusiam apvalyti politiką nuo senųjų korupcijos tradicijų.

Dabar Z.Zaevo oponentų stipriai įtakojama žiniasklaida sėja abejones, esą K.Janeva bus ginama ne dėl to, kad galima yra nekalta, bet dėl to, kad žino pernelyg daug apie premjerą.

Teigiama, esą Specialiojo prokuroro biuro surinktą informaciją dabartinė valdžia panaudojo šantažuodama parlamentarus, versdama juos balsuoti už šalies pavadinimo keitimą.

Nuo pat Jugoslavijos subyrėjimo noras pasivadinti Makedonija jos lyderiams kėlė galvos skausmą dėl analogijų su Graikijoje esančiu Makedonijos regionu. Kaip vėliau paaiškėjo, abiejų pusių nacionalistus kurstė su Rusija susiję asmenys – tokiu būdu siekta pakenkti Skopjės integracijai į Vakarų struktūras, pirmiausiai – NATO.

Beveik du dešimtmečius trukęs ginčas baigtas graikų ir makedonų lyderiams sutarus, kad Makedonija taps Šiaurės Makedonija, tačiau pastarosios provakarietiškiems lyderiams sunkiai sekėsi numalšinti pasipriešinimą šalies viduje. Politinės krikštynos pavyko tik pritarus parlamentui: šalies pavadinimas pakeistas 2019 m. vasario 12 d.

Dėl naujausio skandalo žvilgsniai vėl kryps į Šiaurės Makedonijos parlamentą. Reikalas tas, kad Specialiojo prokuroro biurui mandatas yra laikinas – jis pratęsiamas tik pritarus dviem trečdaliams parlamentarų. Mainais už paramą šalies opozicija pageidauja galimybės daryti įtaką skiriant postus teisėtvarkos struktūrose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS