Viršūnių susitikimas Paryžiuje – įžanga į JT klimato konferenciją | Diena.lt

VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS PARYŽIUJE – ĮŽANGA Į JT KLIMATO KONFERENCIJĄ

  • 0

Pasaulio lyderiai pirmadienį pradės derybų maratoną, per kurį bus siekiama priimti sunkiai suderinamą sutartį, turinčią sulėtinti pragaištingą pasaulio klimato atšilimą.

Šis viršūnių susitikimas taps įžanga beveik dvi savaites vyksiančioms deryboms, per kurias bus siekiama išspręsti jau du dešimtmečius besitęsiančius nesutarimus ir pasirašyti sutartį, kuri apribotų atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, skatinančią klimato pokyčius.

Apie 150 pasaulio lyderių, tarp jų Kinijos, Indijos, Rusijos ir JAV vadovai, susirinks į šiaurę nuo Paryžiaus ypač griežto saugumo sąlygomis, saugomi apie 2,8 tūkst. policininkų ir karių.

Derybininkai pažadėjo parengti ambicingą sutartį, pagerbdami per lapkričio 13 dieną įvykusias Paryžiaus atakas žuvusius 130 žmonių.

Jie pagerbs tas aukas tylos minute per viršūnių susitikimo oficialų atidarymą 11 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku.

„Žmonijos likimas priklauso nuo šios konferencijos. Po atakų Prancūzijoje turime spręsti skubius prioritetus ir atsakyti į teroristų iššūkį, bet taip pat veikti ilguoju laikotarpiu“, – pabrėžė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas).

Duodamas interviu Prancūzijos dienraščiui „20 minutes“, F.Hollande'as sakė, kad lyderiai susitiks Paryžiuje „patvirtinti savo solidarumo su Prancūzija“ ir „prisiimti atsakomybę planetos atšilimo akivaizdoje“.

„Istorija griežtai nuteis valstybių ir vyriausybių vadovus, jeigu 2015-ųjų gruodį jie praleis šią galimybę“, – pridūrė jis.

Mokslininkai perspėja, jog tuo atveju, jeigu nebus skubiai imtasi veiksmų, žmonijai greitai susidurs su stiprėjančiais katastrofiniais klimato reiškiniais, tokiais kaip konfliktus kurstančios sausros arba kylantis vandenynų lygis, galintis nušluoti ištisas valstybes, esančias žemose salose.

Panašu, kad atakos Paryžiuje padidino daugelį pasaulio lyderių ryžtą kovoti su terorizmu ir imtis veiksmų, turinčių pristabdyti klimato pokyčius.

Keli lyderiai ketina pareikšti pagarbą žuvusiems, o JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) vos atskridęs į Paryžių anksti pirmadienį nuvyko prie koncertų rūmų „Bataclan“, kur lapkričio 13-ąją įvyko didžiausios žudynės.

Šis viršūnių susitikimas yra „galimybė solidariai palaikyti mūsų seniausią sąjungininkę ... ir vėl patvirtinti savo ryžtą apsaugoti mūsų žmones ir mūsų gyvenimo būdą nuo teroristinių grėsmių“, – sakoma B.Obamos „Facebook“ žinutėje, kuri buvo paskelbta prieš jam išskrendant į Paryžių.

GALERIJA

  • Viršūnių susitikimas Paryžiuje – įžanga į JT klimato konferenciją
  • Viršūnių susitikimas Paryžiuje – įžanga į JT klimato konferenciją
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS