Viruso protrūkis Slovėnijoje pasibaigė: tačiau kai kurie atvykę turės karantinuotis | Diena.lt

VIRUSO PROTRŪKIS SLOVĖNIJOJE PASIBAIGĖ: TAČIAU KAI KURIE ATVYKĘ TURĖS KARANTINUOTIS

Slovėnija penktadienį tapo pirmąja Europos Sąjungos šalimi, paskelbusia koronaviruso protrūkio savo teritorijoje pabaigą.

Vyriausybė paskelbė, kad COVID-19 plitimas kontroliuojamas ir neeilinių sveikatos apsaugos priemonių nebereikia.

„Šiandien Slovėnijos epideminė situacija yra geriausia Europoje, ir tai leidžia mums atšaukti visuotinę epidemiją“, – sakė premjeras Janezas Janša, praėjus dviem mėnesiams nuo epidemijos paskelbimo.

Pasak vyriausybės, ES gyventojai per tam tikras sienos perėjas gali atvykti į Slovėniją iš Austrijos, Italijos ir Vengrijos, o dauguma ES nepriklausančių šalių piliečių turės privalomai laikytis 14 dienų karantino. Tai didelis žingsnis šiai mažai Alpių valstybei, pradėjusiai sparčiau švelninti ribojimus.

Pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis Slovėnijoje buvo užregistruotas kovo 4 dieną; jis buvo susijęs su asmeniu, grįžusiu iš kaimyninės Italijos. Nacionalinė epidemija buvo paskelbta kovo 12-ąją.

Iki gegužės 13-osios šalyje buvo patvirtinti 1 467 COVID-19 atvejai, įskaitant 103 mirties atvejus.

„Kadangi viruso SARS-CoV-2 plitimo pavojus išlieka, kai kurios bendrosios ir specialiosios priemonės liks galioti“, – sakoma vyriausybės pareiškime, pavartojant COVID-19 sukėlėjo oficialų pavadinimą.

Vieši susibūrimai ir toliau draudžiami, o socialinio atstumo taisyklės ir kaukės lieka privalomos viešose erdvėse.

Anksčiau šią savaitę vyriausybė paskelbė, kad kai kuriems parduotuvių centrams ir viešbučiams bus leista atsidaryti kitą savaitę, o futbolo ir kitas komandines varžybas bus galima rengti nuo gegužės 23-osios.

Nors Slovėnija paskelbė epidemijos pabaigą, ekspertai paaiškino, kad liga dar nepasitraukė iš šalies.

„Jokia kita Europos valstybė kol kas nepaskelbė, kad epidemija baigėsi, todėl ir Slovėnijoje turėtume būti atsargūs“, – ketvirtadienį visuomeninei televizijai sakė užkrečiamųjų ligų ekspertė Mateja Logar.

„Virusas lieka [šalyje]", – pridūrė ji.

Epidemijos pabaigos paskelbimas reiškia, kad vyriausybė išvengė pirmojo ekonominių priemonių paketo, kuriuo siekiama padėti gyventojams ir kompanijoms, automatiško pratęsimo iki birželio pabaigos, pranešė visuomeninis radijas.

Dabar šios priemonės galios iki gegužės pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS