Vis dar neturintys vyriausybės belgai švenčia nacionalinę šventę | Diena.lt

VIS DAR NETURINTYS VYRIAUSYBĖS BELGAI ŠVENČIA NACIONALINĘ ŠVENTĘ

Belgija pirmadienį švenčia nacionalinę šventę, dar neturėdama vyriausybės po rinkimų, įvykusių prieš du mėnesius. Sveikindamas šalį, karalius Filipas paragino politikus sudaryti kabinetą kuo greičiau.

Karalius Filipas baigia pirmuosius metus soste – Belgijos monarchu jis tapo prieš metus, kai sostą jam užleido tėvas karalius Albertas. Pirmasis jo šventinis kreipimasis į tautą nacionalinės šventės proga tapo ne tik praėjusių metų priminimu, bet ir paraginimu, kad politikai nedelsdami suformuotų nacionalinę vyriausybę, o šaliai nereikėtų laukti rekordinius pusantrų metų (taip buvo po ankstesnių rinkimų, nors karalius Albertas dėjo daug pastangų, kad pakeistų padėtį). 

Belgijos valdymo sistema sudėtinga kaip jokia kita. Šalį vargina aštri takoskyra tarp katalikiškų, skurdesnių, prancūziškai kalbančių pietų, Valonijos, ir didesnės, turtingesnės, protestantiškos olandiškai kalbančios Flandrijos.

Politikams jau pavyko sudaryti centro kairės koalicijas Briuselyje ir Valonijoje, tačiau dešiniosios partijos tebesidera Flandrijoje. O tik sudarius vyriausybę ten, bus galima laukti ir sėkmės derybose dėl nacionalinės vyriausybės.

Pasak karaliaus Filipo, visos regioninės valdžios institucijos turi bendradarbiauti, kad į ekonominę duobę patekusi šalis galėtų imtis reformų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS