Vladivostoke aptariami ekonominuai klausimai: susitiko Rusijos ir Indijos lyderiai | Diena.lt

VLADIVOSTOKE APTARIAMI EKONOMINUAI KLAUSIMAI: SUSITIKO RUSIJOS IR INDIJOS LYDERIAI

  • 2

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį Vladivostoke priėmė Indijos premjerą Narendrą Modi (Narendrą Modį), su kuriuo aptars investicijų ir prekybos skatinimą, ypač akcentuodamas energetikos bei ginkluotės kontraktus.

Abu lyderiai susitiko tris dienas truksiančio Rytų ekonomikos forumo kuluaruose. Šis forumas, kurį Rusija Vladivostoke rengia nuo 2015 metų, organizuojamas siekiant skatinti Rusijos partnerystes su Azijos šalimis, Vakarams taikant Maskvai sankcijas dėl 2014 metais įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos.

Šiemetiniame forume taip pat turi dalyvauti Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė), Mongolijos prezidentas Chaltmaagijnas Batulga ir Malaizijos premjeras Mahathiras Mohamadas (Mahatiras Mohamadas).

Tačiau forumo šeimininkas V. Putinas trečiadienį daugiausiai laiko leido su N. Modi, kuris anksčiau interviu Rusijos valstybinei žiniasklaidai akcentavo artimus savo ryšius su Rusijos prezidentu. Abu lyderiai yra pažįstami nuo 2001 metų.

V. Putinas ir N. Modi pirmiausia drauge apžiūrėjo laivų statyklą „Zvezda“, aptarnaujančią karinį jūrų laivyną ir naftos gavybos jūroje sektorių.

Politinių nesutarimų tarp Rusijos ir Indijos nėra, tad daugiausiai dėmesio šių strateginių partnerių diskusijose bus skirta ekonominiams klausimams, sakė Maskvoje įsikūrusio nepriklausomo Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto (IMEMO) analitikas Aleksejus Kuprijanovas.

Rusija labai nori į savo regioną prie Ramiojo vandenyno pritraukti investuotojų ne vien iš Kinijos, tad V. Putinas ir N. Modi tikriausiai pasirašys susitarimų „dėl Indijos investicijų ir buvimo Tolimuosiuose Rytuose“, naujienų agentūrai AFP sakė A. Kuprijanovas.

Rusija ir Indija priklauso didelių kylančių ekonomikų grupei BRICS, kuriai taip pat priklauso Brazilija, Kinija ir Pietų Afrikos Respublika.

Kremliaus padėjėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad per dvišales derybas bus daug kalbama apie „abipusių investicijų didinimą“ ir „bendradarbiavimą energetikos srityje“.

2018 metais prekyba tarp Rusijos ir Indijos sudarė maždaug 11 mlrd. dolerių (10 mlrd. eurų).

Maskva ir Delis taip pat ieško „galimybių drauge žvalgyti angliavandenilių [telkinius] kontinentiniuose šelfuose Arktyje ir Rusijos Tolimuosiuose Rytuose“, sakė J. Ušakovas.

Minėtame interviu laikraščiui „Rossijskaja gazeta“ N. Modi sakė: „Mūsų santykiai [su V. Putinu] pasižymi ypatinga chemija, ypatingu lengvumu. Su kiekvienu susitikimu... tampame vis artimesni, mūsų santykiai auga.“

N. Modi paminėjo, kad abipusiai šalių ryšiai apima ir gamtą, nes kiekvienais metais sibirinės gervės migruoja į jo gimtąją Gudžarato valstiją. Indijos lyderis taip pat sakė, kad planuoja su V. Putinu, didžiųjų kačių entuziastu, aptarti tigrų išsaugojimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Čiubaka

ekonominuai klausimai

...,perSKAICIUS TEKSTA...,

svarbiausia,kad NERA POLITINIU neSUTARIMU...,o visa kita VYSTANT SANTYKIUS galima TARTIS ir SUSITARTI... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS