Vokietija apsisprendė: ir toliau teiks paramą Amazonės fondui | Diena.lt

VOKIETIJA APSISPRENDĖ: IR TOLIAU TEIKS PARAMĄ AMAZONĖS FONDUI

Vokietija nesitrauks iš tarptautinio Amazonės fondo, nepaisant šalies Aplinkos ministerijos sprendimo mažinti finansinę paramą projektams Brazilijoje dėl itin sparčiai kertamų atogrąžų miškų.

Liepą Brazilijoje lankęsis Vokietijos plėtros ministras Gerdas Muelleris naujienų agentūrai DPA tvirtino, kad jo vadovaujama ministerija ir toliau finansiškai rems Amazonės fondą. Šis fondas renka tarptautinės bendruomenės aukas, surinktos lėšos naudojamos Amazonės miškų apsaugai nuo kirtimo.

„Vietos bendruomenės, aplinkosaugos grupės ir Vyriausybės atstovai pasisakė už šį svarbų ir sėkmingą bendradarbiavimą“, – sakė G. Muelleris, pridurdamas, kad jo pokalbis su Brazilijos aplinkos ministru Ricardo Sallesu buvo „atviras ir konstruktyvus“.

Sekmadienį dėl Vokietijos aplinkos ministerijos sprendimo mažinti finansavimą projektams Brazilijoje gerokai įpyko Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro.

„Vokietija nenusipirks Amazonės. Jie gali ir kitaip sunaudoti šiuos pinigus. Brazilijai jų nereikia“, – žurnalistams sostinėje Brazilijoje sakė J. Bolsonaro.

Šeštadienį Vokietijos aplinkos ministrė Svenja Schulze paskelbė, kad jos vadovaujama ministerija ketina stabdyti miškų ir bioįvairovės apsaugos projektų Brazilijoje finansavimą.

„Brazilijos valdžios politika Amazonėje kelia abejonių dėl to, ar iš tiesų yra siekiama mažinti miškų kirtimo mastą“, – dienraščiui „Tagesspiegel“ sakė S. Schulze. Pasak jos, finansavimas gali būti atnaujintas, kai Brazilijos politika Amazonės klausimu taps aiški.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos ir Vyriausybės atstovai tikino, kad S. Schulzės sprendimas yra suprantamas, o atogrąžų miškų apsauga esą yra „visos žmonijos tema“.

Vis dėlto G. Muelleris tvirtino, kad Amazonės fondui reikia finansinės paramos, nepriklausomai nuo Aplinkos ministerijos sprendimo. Iš viso Vokietija fondui yra skyrusi 55 mln. eurų. Savo ruožtu Norvegija Amazonės fondui yra skyrusi net 1 mlrd. eurų.

„Visi, norintys išsaugoti atogrąžų miškų poveikį klimatui, turi stiprinti šias priemones, o ne nutraukti jas“, – tvirtino G. Muelleris.

Dienraščio „Tagesspiegel“ duomenimis, dėl S. Schulzės sprendimo Brazilija neteks apie 35 mln. eurų finansavimo. Iš viso pernai Vokietija Brazilijai yra skyrusi 95 mln. eurų.

Praeitą savaitę paskelbtos Brazilijos nacionalinio kosmoso tyrimų instituto palydovinės nuotraukos parodė, kad šiemet liepą, lyginant su praeitų metų liepa, Amazonėje miškų iškirsta 212 proc. daugiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS