Vokietija: G-7 būtina reaguoti į beprecedentį Irano išpuolį | Diena.lt

VOKIETIJA: G-7 BŪTINA REAGUOTI Į BEPRECEDENTĮ IRANO IŠPUOLĮ

Vokietijos užsienio reikalų ministrė ketvirtadienį pareiškė, kad Didysis septynetas (G-7) turi reaguoti į Irano išpuolį prieš Izraelį, ir pridūrė, kad su kolegomis susitikime Italijoje aptariamos galimos priemonės.

„Čia, G-7 susitikime, taip pat aptariame tolesnes priemones, nes, žinoma, būtina reaguoti į šį precedento neturintį incidentą“, – iš Kaprio salos sakė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok). Tačiau ji pridūrė, kad „regione neturi būti tolesnio eskalavimo, tai būtų pražūtinga jo žmonėms“.

G-7 šalių užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį Italijos Kaprio saloje susitinka aptarti naujas sankcijas Iranui, naujausiose jų derybose daugiausia dėmesio skiriant krizei Viduriniuose Rytuose.

Irano dronų ir raketų ataka prieš Izraelį, keršijant už mirtiną smūgį iraniečių konsulatui Damaske, dėl kurio daug kas kaltina Izraelį, dar labiau padidino įtampą tuo metu, kad Gazos Ruože vyksta Izraelio ir „Hamas“ karas.

Svarbiausia, kaip mūsų sprendimas bus įgyvendintas.

Tikimasi, kad G-7 šalys – Prancūzija, Vokietija, Italija, Jungtinė Karalystė, Jungtinės Valstijos, Kanada ir Japonija – paragins įvesti individualias sankcijas asmenims, susijusiems su Irano raketų tiekimo grandine, teigė vienas italų diplomatinis šaltinis.

Trečiadienį Europos Sąjungos lyderiai susitarė įvesti naujas sankcijas Irano dronų ir raketų gamintojams dėl savaitgalį įvykdyto išpuolio, kuris padarė nedidelę žalą, nes dauguma sviedinių buvo numušti.

„Turėsime peržiūrėti [sankcijų] sistemą, kad ją išplėtotume ir padarytume veiksmingesnę“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), kuris taip pat buvo pakviestas į Kaprį.

Jis teigė, kad nuo 2023 metų liepos vykdomas Europos įmonių „komponentų, kurie leidžia gaminti tokius ginklus“, eksporto į Iraną ribojimas.

„Todėl jį padidinsime, – sakė jis. – Svarbiausia, kaip mūsų sprendimas bus įgyvendintas.“

Jis taip pat paragino Izraelį elgtis santūriai, teigdamas, kad regionas yra ant karo slenksčio.

JAV, pagrindinės Izraelio rėmėjos, pareiškė, kad netrukus įves naujas sankcijas Irano raketų ir dronų programai, ir tikisi, kad sąjungininkės imsis analogiškų priemonių.

Trečiadienį A. Baerbock ir JK užsienio reikalų ministras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) lankėsi Izraelyje, kur, baiminantis, kad Izraelis imsis atsakomųjų veiksmų, ragino laikytis ramybės.

D. Cameronas paragino G-7 priimti naujas „suderintas sankcijas“ Iranui, kurį jis apkaltino „prisidedant prie daugelio piktybinių veiksmų šiame regione“.

Ketvirtadienio rytą G-7 ministrai aptarė padėtį Viduriniuose Rytuose, o po to prasidėjo posėdis dėl husių išpuolių Raudonojoje jūroje, sutrikdžiusių pasaulinę laivybą.

Po to jie kartu su specialiaisiais svečiais NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu ir Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba kalbėsis apie karą Ukrainoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jto rezoliucijos izraeliui negalioja?

O tai izraelio išpuolis ,kai jis subombardavo irano ambasadą sirijoj ,tai nieko tokio ,kai buvo pažeistos visos konvensijos ir tarptautinė teisė?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS