Vokietija JT teismui: Izraelio saugumas yra Berlyno užsienio politikos pagrindas | Diena.lt

VOKIETIJA JT TEISMUI: IZRAELIO SAUGUMAS YRA BERLYNO UŽSIENIO POLITIKOS PAGRINDAS

  • 0

Vokietija Jungtinių Tautų aukščiausios instancijos teisme antradienį pareiškė, kad Izraelio saugumas yra šalies užsienio politikos pamatas.

„Mūsų istorija yra priežastis, dėl kurios Izraelio saugumas yra Vokietijos užsienio politikos pagrindas“, – Tarptautiniam Teisingumo Teismui (TTT) Hagoje sakė Vokietijos atstovė, Nikaragvai kritikuojant Berlyną dėl jo paramos Izraeliui.

„Tais atvejais, kai Vokietija teikė paramą Izraeliui, įskaitant ginklų ir kitos karinės įrangos eksportą, Nikaragva smarkiai iškraipė šių tiekimų pobūdį ir tikslus“, – teigė Tania von Uslar-Gleichen (Tania fon Uslar Glaichen).

Nikaragva TTT iškėlė bylą Vokietijai ir reikalauja, kad teisėjai paskelbtų skubias priemones, neleisiančias Berlynui tiekti ginklų ir kitokios pagalbos Izraeliui.

Nikaragvos advokatai teigė, kad Vokietija, aprūpindama Izraelį ginklais, pažeidžia 1948 metų Jungtinių Tautų Genocido konvenciją, sukurtą po Holokausto.

Pirmadienį Nikaragvos teisininkai pareiškė, kad Berlynas „niekingai“ tuo pačiu metu teikia ir pagalbą Gazos Ruožui, ir ginklus Izraeliui.

Vokietija po pirmadienio posėdžio jau pareiškė, kad visiškai atmeta Managvos kaltinimus.

TTT buvo įsteigtas ginčams tarp šalių spręsti ir tapo svarbiu veikėju Izraelio ir „Hamas“ kovotojų kare, kilusiame po spalio 7-osios išpuolio prieš žydų valstybę.

Atskiroje byloje Pietų Afrika apkaltino Izraelį Gazos Ruože vykdant genocidą. Izraelis jam mestus kaltinimus atkakliai neigia.

Toje byloje teismas nurodė, kad Izraelis turi padaryti viską, ką gali, kad užkirstų kelią bet kokiems genocido veiksmams Gazos Ruože, o neseniai sugriežtino savo poziciją ir nurodė imtis papildomų priemonių, įpareigojančių Izraelį pagerinti humanitarinės pagalbos prieinamumą.

TTT sprendimai yra teisiškai privalomi ir negali būti skundžiami, jis neturi įgaliojimų juos vykdyti. Pavyzdžiui, jis nurodė Rusijai sustabdyti invaziją į Ukrainą, tačiau nesėkmingai.

Kruviniausias visų laikų karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7-ąją „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 170 izraeliečių ir užsieniečių, daugiausia civilių, rodo AFP kaupiami duomenys, paremti oficialiais Izraelio skaičiais.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra 129, įskaitant 34 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 33 tūkst. žmonių, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS