Vokietija planuoja statyti SGD terminalus kaip alternatyvą rusiškoms dujoms | Diena.lt

VOKIETIJA PLANUOJA STATYTI SGD TERMINALUS KAIP ALTERNATYVĄ RUSIŠKOMS DUJOMS

  • 3

Vokietija nori paremti suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo terminalų statybą, kad sumažintų savo priklausomybę nuo rusiškų dujų, trečiadienį pareiškė vyriausybė, didėjant įtampai tarp Maskvos ir Vakarų.

„Vyriausybės planas yra plėtoti SGD terminalus Vokietijoje“, – per įprastinę spaudos konferenciją sakė jos atstovas Steffenas Hebestreitas.

„Suskystintos gamtinės dujos yra viena iš energijos tiekimo alternatyvų dujoms, importuojamoms iš Rusijos“, – sakė jis, pažymėdamas, kad jau vykdomi „keli“ projektai, įskaitant Brunsbiutelį ir Štadę šalies šiaurėje.

Nepaisant to, kad projektai pradėti 2019 metais, dėl administracinių ir finansinių sunkumų jų statyba dar nepradėta.

Šie dujų projektai daugiausia yra privačios investicijos, kurios „turėtų būti paspartintos“, galbūt su valstybės parama, sakė S. Hebestreitas.

SGD terminalai leidžia importuoti dujas jūra dėl suskystinimo proceso, todėl transportavimas tampa lengvesnis.

Vokietija šiuo metu neturi nė vieno tokio terminalo, visos dujos jai tiekiamos vamzdynais, didžioji jų dalis – iš Rusijos.

SGD terminalai leistų didžiausiai Europos ekonomikai diversifikuoti savo dujų tiekėjus ir galbūt padidinti tiesioginį tiekimą iš JAV, Kataro ar Kanados.

Vokietijos vyriausybė, palaikanti ekonominius ryšius su Rusija, o politinius – su sąjungininkais Vakaruose bei Ukrainoje, kaltinama neturinti pakankamai tvirtos pozicijos santykiuose su Maskva.

Šiuo metu 26,7 proc. visos Vokietijos suvartojamos energijos sudaro dujos,  o 55 proc. dujų importuojama iš Rusijos.

Šalies priklausomybė nuo dujų turėtų didėti pereinant prie švaresnių energijos rūšių, nes ji planuoja uždaryti anglių ir atomines elektrines.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Piskovas

Ir vokieciai ,pasirodo,gali buti idiotai-patys savo noru atsisake atominiu elektriniu,kurios buvo saugiausios pasaulyje ir energija pilnai aprupindavo,pasimove ant rusisku duju kabliuko, politikai del pinigu sulindo i huilo subine ir mulkiai galvoja,kad srioderizacija-geriausias kelias.Ne tik Trumpas,dabar visi busimieji JAV prezidentai privers susimoketi uz apsauga,kitaip nebebus.

Vajej

Amerikosas pagaliau pasiekė savo drausdamas nordstream2 statybas. Galės ES kopūstams pardavinėti dujas už kosminės rinkos kainas,,,o JAV toliau piniguose maudysys su savo nenugalimu dolerių....

ši naujiena

tiesiog muzika putino ausims

SUSIJUSIOS NAUJIENOS