Vokietija prašo Lenkijos atleidimo už nacių nusikaltimus per Antrąjį pasaulinį karą | Diena.lt

VOKIETIJA PRAŠO LENKIJOS ATLEIDIMO UŽ NACIŲ NUSIKALTIMUS PER ANTRĄJĮ PASAULINĮ KARĄ

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heikas Maasas paprašė Lenkijos žmonių atleidimo už nacių žiaurumus, kuriuos jų šaliai teko patirti Antrojo pasaulinio karo metu.

„Atvykau čia, nes gerbiu mirusius ir žuvusių bei sužeistųjų šeimas, nes noriu paprašyti Lenkijos žmonių atleidimo. Man gėda dėl to, kas buvo padaryta jūsų šaliai vokiečių ir Vokietijos vardu“, – kalbėdamas Varšuvoje sakė H. Maasas ir pridūrė, kad Vokietijai tenka atsakomybė už šį siaubą.

H. Maasas, atvykęs į Lenkiją su oficialiu vizitu, ketvirtadienį dalyvavo Varšuvos sukilimo pradžios 75-ųjų metinių minėjime.

1944 m. rugpjūčio 1 d. Lenkijos pogrindinio pasipriešinimo judėjimo kovotojai sukilo prieš vokiečių okupacinę valdžią. Sukilėliai norėjo išlaisvinti sostinę Varšuvą, bet po 63 dienas trukusių kovų prieš nacius sukilimas buvo numalšintas.

Per sukilimą žuvo apie 200 000 žmonių, daugiausia civiliai. Šimtai tūkstančių kitų buvo deportuoti į koncentracijos stovyklas.

Netrukus po sukilimo pabaigos nacių lyderis Adolfas Hitleris nurodė sugriauti miestą. Apie 90 proc. visų istorinių pastatų mieste buvo susprogdinti.

Minint 75-ąsias metines, Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis teigė, kad Varšuvos sukilimo kovotojai kovėsi už Lenkijos ateitį.

„Jie kovojo ne tik už savo išlikimą, garbę ir tautos ateitį. Jie kovojo už pagrindines vertybes, kaip meilė šaliai, ištikimybė, garbė ir tiesa“, – sakė M. Morawieckis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kauniete

pavaziavusiam a s i lu i .;sitas straipsnis apie vokieciu a g a i la tu -laptiozhnikai ----- jei esi aklas ir nematai autentisku nuotrauku,kuriomis fasistai didziavosi shalia isniekintu kudikiu lavonu ,tai tu laimingas ..kad Dievas ateme tau regejima;;; o jei straipsnis butu apie zydu koloboravima su rusijos okupantu NKVD ===as [kaip ir visi lietuviai ] pateikciau f a kt t a,,jog tai tos tautybes zmoniu nusikaltimai lietuviu tautai

pavažiavusiai kaunietei

Eik pasigydyti,žydaujos nuzombinta vyža-didesnio melo ir kliedesių už šitas tavo sapaliones dar reikėtų paieškoti,tavo nesveika vaizduotė stačiai nepakartojama...

...

O KADA žydai atsiprašys už savo komunizmo išsigalvojimą, už jo primetimą Rusijai, kada jie atsiprašys už žvaigždėtųjų tankų sukvietimą į Lietuvą, už lietuvių tremtį? - ach, juk tiems savo dievo žudikams kiti nerūpi, jiems kad tik savo nuodėmes permesti kitiems.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS