Vokietija: TBT prokuroro prašymas dėl Izraelio ir „Hamas“ kuria klaidingą lygybės įspūdį | Diena.lt

VOKIETIJA: TBT PROKURORO PRAŠYMAS DĖL IZRAELIO IR „HAMAS“ KURIA KLAIDINGĄ LYGYBĖS ĮSPŪDĮ

Vokietija pirmadienį pareiškė, kad Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) prokuroro prašymas išduoti Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ vadovų arešto orderius sukuria klaidingą lygiavertiškumo jausmą.

Pirmadienį TBT prokuroras pateikė teismui prašymą išduoti arešto orderius Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahu), šalies gynybos ministrui Yoavui Gallantui (Joavui Galantui) ir trims „Hamas“ lyderiams – Yehyai Sinwarui (Jehjai Sinvarui), Mohammedui Deifui (Mohamedui Deifui) bei Ismailui Haniyeh (Ismailui Hanijei).

Pasak prokuroro, šie asmenys yra atsakingi už karo žiaurumus ir nusikaltimus žmoniškumui Gazos Ruože ir Izraelyje.

Jis sakė, kad Izraelis įvykdė nusikaltimų žmoniškumui, ir kaltino šalį „plataus masto sistemingu puolimu prieš palestiniečius civilius gyventojus“.

K. Khanas taip pat teigė, kad „Hamas“ lyderiams „tenka baudžiamoji atsakomybė“ už veiksmus, įvykdytus per spalio 7 dienos išpuolį.

Anot jo, tarp tokių veiksmų buvo įkaitų ėmimas, žaginimas ir kitoks seksualinis smurtas bei kankinimai.

„Vienu metu pateikus prašymą išduoti arešto orderius „Hamas“ lyderiams ir dviem Izraelio pareigūnams, susidarė klaidingas lygiavertiškumo įspūdis“, – nurodė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Pasak jo, spalio 7 dieną „Hamas“ surengė „barbariškas žudynes“ Pietų Izraelyje.

„Hamas“ ir toliau neapsakomomis sąlygomis laiko Izraelio įkaitus, atakuoja Izraelį raketomis ir naudojasi Gazos civiliais gyventojais kaip gyvaisiais skydais“, – tęsė atstovas spaudai.

„Izraelio vyriausybė turi teisę ir pareigą saugoti ir ginti savo žmones nuo to“, – nurodė jis.

Vis dėlto, anot ministerijos atstovo spaudai, būtina laikytis tarptautinės humanitarinės teisės ir visų savo įsipareigojimų.

Be to, Vokietija yra viena iš valstybių, paraginusių Izraelį pagerinti humanitarinės pagalbos teikimą į karo nuniokotą palestiniečių anklavą.

Jo teigimu, TBT turės įvertinti labai skirtingus atvejus.

Izraelio ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ karas kilo po jos kovotojų spalio 7-osios išpuolio Izraelio pietuose, kai žuvo 1 tūkst. 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 124, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 37 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo daugiau kaip 35,5 tūkst. žmonių, daugiausia moterys ir vaikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o

naikino /a/ lygi siol svetymom ir jau savom rankom /gojus/ nuo berijos dusansky ir visos zingsaikos su visais artistais / kraujo klane juk tai setono parankyniai ir siai saikai tribunolas privalomas be jokiu islygu .......

jo

kiek vaiku nuzude hamas, o kiek zydai????

parodykit

didesni naci uz zyda?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS