Vokietijoje įsigaliojo įstatymas, dekriminalizuojantis nedidelio kiekio marihuanos laikymą | Diena.lt

VOKIETIJOJE ĮSIGALIOJO ĮSTATYMAS, DEKRIMINALIZUOJANTIS NEDIDELIO KIEKIO MARIHUANOS LAIKYMĄ

  • 1

Nepaisant aršios opozicijos kritikos ir medikų asociacijos prieštaravimų, pirmadienį Vokietijoje įsigaliojo įstatymas, kuriuo dekriminalizuojamas nedidelio kiekio marihuanos laikymas.

Pirmasis prieštaringai vertinamo naujojo įstatymo etapas leidžia vyresniems nei 18 metų asmenims su savimi nešiotis 25 gramus marihuanos rekreaciniais tikslais. Be to, nuo šiol Vokietijoje leidžiama namuose auginti daugiau kaip tris marihuanos augalus.

Po šių pakeitimų Vokietijoje, kaip ir Maltoje bei Liuksemburge, kur rekreacinis kanapių vartojimas bus įteisintas atitinkamai 2021-aisiais ir 2023-aisiais, galioja vieni liberaliausių kanapių įstatymų Europoje.

Tačiau Nyderlandai pastaruoju metu ėmėsi griežtesnių priemonių prieš kanapių turizmą.

Įstatymas Vokietijoje įsigaliojo vidurnaktį.

Dar vienas teisinės reformos žingsnis – nuo šių metų liepos 1 dienos Vokietijoje bus leidžiama jungtis į vadinamuosius pelno nesiekiančius kanapių klubus.

Šioms reguliuojamoms asociacijoms bus leista turėti iki 500 narių ir jos galės vienam asmeniui per mėnesį išduoti iki 50 gramų kanapių.

Pirmadienį Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Karlas Lauterbachas socialiniame tinkle „X“ paskelbė, kad marihuanos vartojimas išbrauktas iš „tabu zonos“.

Atsakydamas į kritiką dėl dekriminalizavimo, ministras pabrėžė, kad šio įstatymo įsigaliojimas yra „naudingesnis kalbant apie realią pagalbą priklausomybėms, vaikų ir jaunimo prevenciją ir kovą su juodąja rinka“.

Susirūpinimas dėl jaunimo

Gydytojų asociacija reiškia susirūpinimą, kad dekriminalizavus marihuaną gali padaugėti jos vartojimo atvejų tarp jaunų žmonių, kurie yra didžiausią riziką patiriantys asmenys.

Ekspertai įspėjo, kad marihuanos vartojimas tarp jaunų žmonių gali paveikti centrinės nervų sistemos vystymąsi ir padidinti psichozės ir šizofrenijos išsivystymo riziką.

„Mūsų požiūriu, toks įstatymas, koks jis parašytas, yra katastrofa“, – naujienų agentūrai AFP sakė Berlyno priklausomybės nuo marihuanos centro jaunimui terapeutė Katja Seidel (Katia Seidel).

Pasak gydytojo Eveno Lauterbacho, marihuanos vartojimas gali būti labai pavojingas, ypač jauno amžiaus žmonėms.

Reaguodama į kritiką, Vokietijos vyriausybė žada pradėti plataus masto informacinę kampaniją, kad visuomenė būtų geriau informuota apie riziką ir įvairias paramos programas.

Be to, pabrėžiama, kad Vokietijoje marihuana ir toliau bus draudžiama jaunesniems nei 18 metų asmenims ir draudžiama vartoti 100 metrų atstumu nuo mokyklų, vaikų darželių ir žaidimų aikštelių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Stazi

Tęsiasi Frau Frankenstein pradėtas Vokietijos susinaikinimas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS