Vokietijoje teisiamas buvęs karys prisipažino šnipinėjęs Rusijai | Diena.lt

VOKIETIJOJE TEISIAMAS BUVĘS KARYS PRISIPAŽINO ŠNIPINĖJĘS RUSIJAI

  • 2

Buvęs vokiečių karys pirmadienį jo teismo proceso pradžioje prisipažino šnipinėjęs Rusijai ir pareiškė, kad norėjo išvengti karo Ukrainoje eskalavimo.

„Tai buvo neteisinga. Laikausi tokios nuostatos“, – sakė kaltinamasis, įvardytas tik kaip Thomas H. (Tomas H.).

54 metų vyras kaltinamas perdavęs informaciją, kurią surinko dirbdamas karinių pirkimų tarnyboje.

Prokurorai teigia, kad jis nufotografavo senus mokymo dokumentus, susijusius su šaudmenų sistemomis ir orlaivių technologijomis, ir įdėjo šias medžiagas į Rusijos konsulato Bonoje pašto dėžutę.

Kaltinamasis 2023 metų gegužę „kreipėsi į Rusijos generalinį konsulatą Bonoje ir Rusijos ambasadą Berlyne ir pasiūlė bendradarbiauti“, teigė prokurorai.

„Jis perdavė informaciją, kurią gavo vykdydamas savo profesinę veiklą, kad ji būtų perduota Rusijos žvalgybos tarnybai.“

Kaltinamasis sakė, kad jam pareikšti kaltinimai „iš esmės“ yra tikslūs.

Jis užginčijo prokurorų teiginį, kad informaciją Rusijos konsulatui perdavė kompaktiniame diske.

Vietoj to jis sakė, kad dokumentai buvo atspausdinti ir juose nebuvo „nieko blogo“.

Jis pridūrė, kad ši informacija buvo skirta patvirtinti jo, kaip kario, statusą.

Thomas H. aiškino, kad susisiekti su Rusijos puse jį paskatino susirūpinimas dėl galimo karo Ukrainoje paaštrėjimo.

O tiksliau, jis nerimavo dėl galimybės, kad dėl Berlyno Ukrainai tiekiamų sunkiosios ginkluotės sistemų Vokietija bus įtraukta į šį konfliktą.

„Kvaila idėja“

Kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) šią riziką pastaraisiais mėnesiais minėjo kaip priežastį nesiųsti ilgesnio nuotolio raketų, kuriomis Ukraina galėtų smogti taikiniams pačioje Rusijoje.

Buvusio kario tikslas buvo gauti informaciją prieš galimą branduolinio konflikto eskalavimą, kad galėtų laiku nuvežti savo šeimą į saugią vietą, sakė jis.

Šis apokaliptinis susirūpinimas ir buvo ta priežastis, dėl kurios jam kilo „kvaila idėja“ susisiekti su Rusijos tarnybomis.

Thomas H. taip pat nurodė, kad jį nuvylė vyriausybė Berlyne ir pastebėtas nepakankamas rūpinimasis Vokietijos piliečių saugumu.

Įtariamasis skundėsi savo sveikata po ilgų sunkaus darbo kariuomenėje metų ir ilgalaikiu šalutiniu vakcinos nuo koronaviruso poveikiu.

Įvairūs rūpesčiai jį įstūmė į „užburtą ratą“, sakė jis ir pridūrė, kad nebegali sau pateisinti savo veiksmų.

Thomas H. teisiamas vakariniame Diuseldorfo mieste, teismo posėdžiai tęsis iki birželio pabaigos.

Iki suėmimo jis buvo karjeros karys, dirbo kariuomenės Įrangos, informacinių technologijų ir tarnybinės paramos departamente, kuriame dirba apie 12 tūkst. žmonių.

Žiniasklaidos pranešimuose po jo suėmimo buvo teigiama, kad Thomas H. turėjo prieigą prie slaptos informacijos, nes tarp užduočių, patikėtų departamentui, kuriame jis dirbo, buvo ir modernių elektroninio karo sistemų pirkimas.

Tai, be kita ko, buvo technologijos, skirtos stebėti ir trikdyti priešininkų radijo sistemas bei išjungti priešo radijo ar oro skydo sistemas.

Vokietijos vidaus saugumo agentūra (BfV) pernai įspėjo apie „agresyvios Rusijos šnipinėjimo operacijos“ pavojų didėjant įtampai tarp Vakarų ir Maskvos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Košmaras

Prie sienos.

Spenius

Vokietukai yra sukti kaip paršo pimpaliukai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS