Vokietijos ir Izraelio viršūnių susitikimas atidėtas dėl nausėdijų ginčo | Diena.lt

VOKIETIJOS IR IZRAELIO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS ATIDĖTAS DĖL NAUSĖDIJŲ GINČO

  • 2

Vokietija pirmadienį pareiškė, kad vėliau šiemet planuotas viršūnių susitikimas su Izraeliu bus atidėtas, o izraeliečių žiniasklaida praneša kad taip nutiko dėl prieštaringai vertinamo naujojo įstatymo dėl žydų nausėdijų plėtros.

Izraelis praėjusią savaitę išleido naują įstatymą, įteisinantį kelias dešimtis žydų gyvenviečių ir tūkstančius naujakurių namų, pastatytų ant privačios palestiniečių žemės okupuotame Vakarų Krante.

Europos Sąjunga šį teisės aktą pasmerkė, o Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) sakė, kad jis „pažeidžia tarptautinę teisę“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir kiti šalies aukščiausieji pareigūnai turėjo susitikti su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahu) ir jo ministrų kabinetu gegužės 10-ąją Jeruzalėje.

„Abi vyriausybės nusprendė, kad kiti Vokietijos ir Izraelio vyriausybių susitikimai vyks ne šių metų pavasarį, o tik kitąmet“, – naujienų agentūrai AFP sakė Vokietijos vyriausybės atstovas.

„Šio atidėjimo priežastis – kad Vokietijai pirmininkaujant Didžiajam dvidešimtukui (G-20) bus daugybė tarptautinių susitikimų“, – pridūrė jis.

Visgi Izraelio laikraštis „Haaretz“ pranešė, kad iš tikrųjų A.Merkel šitaip siekia išreikšti savo „nepasitenkinimą“ naujuoju įstatymu.

Laikraštis citavo vieną „Izraelio šaltinį, susisiekusį su Vokietijos užsienio reikalų ministerija ir kanclerės biuru“, kurie išreiškė stiprų nepritarimą šiam įstatymui.

Sausio pabaigoje Vokietija suabejojo, ar Izraelis tebėra įsipareigojęs siekti dvišalio sprendimo, nes ši šalis paskelbė apie plečiamas nausėdijas Palestinos teritorijoje.

Iki šiol Vokietija – artima Izraelio sąjungininkė, paprastai labai atsargiai jį kritikuojanti – buvo tiesiog pareiškusi, kad tokios nausėdijos trukdo taikos procesui, tačiau neabejojo Izraelio pasiryžimu galiausiai pasiekti taikos susitarimą su palestiniečiais.

B.Netanyahu yra sakęs, kad teberemia dviejų valstybių sprendinio idėją, tačiau pranešama, kad tuo pat metu jis savo ministrams tvirtino, jog naikinami visi apribojimai dėl nausėdijų statybos Rytų Jeruzalėje.

B.Netanyahu, šiltai pasveikinęs JAV prezidentu tapusį Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), trečiadienį lankysis Baltuosiuose rūmuose ir aptars pastarojo politiką, kol kas ne itin atitinkančią per kampaniją dalytus pažadus.

Izraelio premjeras nuo sausio 20-osios, kai buvo prisaikdintas D.Trumpas, jau pranešė apie per 5 tūkst. naujų namų bei pirmosios per daugiau kaip 20 metų nausėdijos statybas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Jau Vokietija savo dujų kameras atgaivino?..

NA NA

verkšlenantys žydai ,kad juos visi skriaudžia ,pagaliau išėjo į areną ir parodė ką laimėjo ____po karo išsipirko sau žemes ir pagaliau tapo valstybe ,,,,klajokliai dabar gviešiasi svetimas žemes ir toliau ,kariauja su kaimynais ,jų grobstymo rankos prie deimantų kasyklų ,prie naftos ,prie bankų ,kur tik jie pasirodo ,ten kyla karai ,konfliktai ,,,sėkmės .žydiškas komunizmas nenumirė su antruoju pasauliniu karu ,,,,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS