Vokietijos kancleris: Berlyno parama Izraeliui neturės įtakos pagalbai Ukrainai | Diena.lt

VOKIETIJOS KANCLERIS: BERLYNO PARAMA IZRAELIUI NETURĖS ĮTAKOS PAGALBAI UKRAINAI

  • 0

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) antradienį pažadėjo, kad Berlynas ir toliau rems Ukrainą Rusijos invazijos akivaizdoje, nepaisant to, kad šalis remia Izraelį jo konflikte su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“.

„Mes remiame Ukrainą ekonomiškai, finansiškai, humanitarine pagalba ir ginklais“, – teigė jis.

„Šios paramos niekaip nepaveiks tai, kad nuo siaubingo spalio 7 dienos ryto su didžiausia užuojauta ir rūpesčiu žvelgiame į Izraelį ir Artimuosius Rytus“, – pridūrė kancleris.

O. Scholzas tai paskelbė Berlyne vykusiame Vokietijos ir Ukrainos verslo forume, kuriame dalyvavo Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis ir nuotoliniu būdu prisijungė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Anot jo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas užpuolė Ukrainą dėl „imperialistinės iliuzijos“ ir „klysta, jei mano, kad išsilaikys ilgiau nei mes“.

Vokietijos kancleris pažymėjo, kad praėjus 600 dienų nuo plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios akivaizdu, jog ukrainiečiai nenustos kovoti už savo laisvę.

„Ir jūs turite mūsų žodį. Mes remsime Ukrainą tiek, kiek reikės“, – sakė jis, pakartodamas Vokietijos poziciją dėl paramos Ukrainai.

Pradžioje dvejojusi, Vokietija po Rusijos invazijos smarkiai padidino paramą Ukrainai. Dabar ši šalis yra antra pagal dydį karinės pagalbos Kyjivui tiekėja po JAV.

Mes remsime Ukrainą tiek, kiek reikės.

O. Scholzas buvo pirmasis užsienio šalies vyriausybės vadovas, apsilankęs Izraelyje po „Hamas“ išpuolio, ir pabrėžė, kad parama Izraelio savigynai yra Vokietijos užsienio politikos pagrindas dėl Berlyno atsakomybės už Holokaustą.

Anksčiau šį mėnesį Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) pareiškė, kad Vokietija leis Izraeliui naudoti du savo kovinius dronus „Heron TP“ ir svarsto prašymą dėl šaudmenų kariniams laivams.

Pasak Izraelio pareigūnų, per spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojų surengtą išpuolį pietų Izraelyje, per kurį žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. asmenų, buvo pagrobta daugiau kaip 220 izraeliečių, dvigubą pilietybę turinčių asmenų ir užsieniečių.

Izraelis teigia, kad per susirėmimus žuvo apie 1,5 tūkst. „Hamas“ kovotojų.

Naujausiais „Hamas“ sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Gazos Ruože per Izraelio antskrydžius žuvo daugiau kaip 5,7 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilių,

Gairės: Olafas Scholzas, vokietija, pagalba Izraeliui, pagalba Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS