Vokietijos kancleris kaltina Rusiją blokuojant „Nord Stream“ dujų turbinos pristatymą | Diena.lt

VOKIETIJOS KANCLERIS KALTINA RUSIJĄ BLOKUOJANT „NORD STREAM“ DUJŲ TURBINOS PRISTATYMĄ

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) trečiadienį apkaltino Rusiją, kad ši blokuoja turbinos, reikalingos padidinti dujų tiekimo Europai vamzdynu „Nord Stream 1“ apimtis, pristatymą.

Šis agregatas yra „prieinamas ir veikiantis“, sakė O. Scholzas, stovėdamas šalia turbinos per vizitą jas gaminančioje įmonėje „Siemens Energy“.

„Nėra jokios priežasties, kodėl šis pristatymas negalėtų įvykti“, – pridūrė kancleris.

Anot jo, yra gauti „visi leidimai“, reikalingi turbinai išvežti iš Vokietijos į Rusiją.

Vamzdyno operatoriams tereikia pasakyti, kad „jie nori gauti šią turbiną, ir pateikti muitinės informaciją, reikalingą išvežimui į Rusiją“, aiškino O. Scholzas.

Nugabenti agregatą į Rusiją būtų „išties lengva“, pridūrė jis.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ teigė, kad buvo priversta sumažinti dujų tiekimą „Nord Stream 1“ vamzdynu, nes buvo vėluojama grąžinti turbiną iš Kanados, kur buvo atlikti jos techninės priežiūros darbai.

Vokietija, labai priklausoma nuo rusiškų dujų, savo ruožtu tvirtino, kad sprendimas sumažinti tiekimą buvo politinis.

Tiekimas Baltijos jūros dugnu nutiestu vamzdynu liepos pabaigoje buvo sumažintas iki maždaug 20 proc. dujotiekio pajėgumų, „Gazprom“ sustabdžius vieną iš dviejų tebeveikiančių turbinų dėl „variklio techninės būklės“.

Maskvai vasario pabaigoje pradėjus karinę invaziją į Ukrainą Vokietija stengiasi panaikinti priklausomybę nuo importuojamų rusiškų energijos išteklių .

O. Scholzas trečiadienį taip pat sakė, kad Vokietijai „būtų prasminga“ palikti veikti savo paskutines tris atomines elektrines, nors jau seniai suplanuota, kad jos turi būti išjungtos iki šių metų galo.

Vyriausybė nurodė lauksianti naujo nacionalinės elektros tinklų sistemos „streso testo“ rezultatų, prieš nuspręsdama, ar jėgainių uždarymo planas turi būti vykdomas.

Siūlymai pratęsti elektrinių darbą Vokietijoje įžiebė karštus debatus. O. Scholzo koalicijos partijos bendros pozicijos šiuo klausimu neturi.

Gairės: Olafas Scholzas, Nord Stream 1, Nord Stream, kaltina Rusiją, rusiškos dujos, karas Ukrainoje, vokietija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS