Vokietijos naujosios koalicijos planuose – atsisakyti anglių, siekti suverenios Europos | Diena.lt

VOKIETIJOS NAUJOSIOS KOALICIJOS PLANUOSE – ATSISAKYTI ANGLIŲ, SIEKTI SUVERENIOS EUROPOS

Centro kairysis aljansas, formuosiantis naują Vokietijos vyriausybę, trečiadienį savo koalicijos sutartyje pateikė planų dėl didžiausios Europos ekonomikos tolesnio kurso, įskaitant tokius klausimus kaip klimato apsaugos priemonės, užsienio politikos programa ir kanapių įteisinimas.

Žemiau apžvelgiami pagrindiniai punktai, suderinti susitarime dėl socialdemokratų, žaliųjų ir libertarinės Laisvosios demokratų partijos (FDP) koalicijos.

Stabdžiai skolinimuisi

Per koronaviruso pandemiją Vokietija įšaldė konstitucijoje įtvirtintą skolinimosi limitą, todėl iš krizės šalį vedusi ankstesnė vyriausybė galėjo skolintis papildomus milijardus.

Tačiau naujoji „šviesoforo“ koalicija, taip praminta dėl ją sudarančių partijų spalvų – raudonos, žalios ir geltonos, planuoja vėl įjungti skolinimosi stabdžius.

Jų sutartyje žadama, kad tai bus padaryta iki 2023 metų.

Atnaujinti skolinimosi stabdžių taisyklę reikalavo FDP, o socialdemokratas finansų ministras Olafas Scholzas (Olafas Šolcas), tapsiantis naujuoju Vokietijos kancleriu, jau seniai yra šios tvarkos šalininkas.

Partijos taip pat susitarė per būsimos vyriausybės kadenciją nekelti mokesčių, sakoma FDP lyderio Christiano Lindnerio (Kristiano Lindnerio) „Twitter“ žinutėje. Tai yra laimėjimas jo partijai, atsisakančiai didinti mokesčių naštą gyventojams.

Minimalus atlyginimas, balsavimas nuo 16 metų

Socialdemokratų partija (SPD) savo ruožtu įtvirtino savo rinkimų pažadą padidinti minimalų valandinį darbo užmokestį iki 12 eurų. Šiuo metu jis yra 9,6 euro.

Visos trys partijos susitarė, kad balso teisė bus suteikta 16 metų sulaukusiems piliečiams. Šis planas tikriausiai bus palankiausias žaliesiems ir FDP, labiau palaikomiems jaunų gyventojų, kitaip negu ligšiolinės kanclerės Angelos Merkel konservatoriams, daugiausiai remiamiems pensininkų, sudarančių gana didelę visuomenės dalį.

Klimatas

Pagrindinis Žaliųjų partijos laimėjimas – kad bus siekiama anksčiau atsisakyti anglių deginimo. Dabar anglimis kūrenamas elektrines tikimasi palaipsniui uždaryti iki 2030 metų, aštuoneriais metais anksčiau nei rodė ankstesni planai.

Partijos taip pat susitarė ateinančiais metais „toliau išplėtoti“ dabartinį klimato apsaugos įstatymą ir „priimti visus būtinus teisės aktus, nuostatus ir priemones“, reikalingus iškeltiems tikslams pasiekti.

Tvarios energetikos plėtra bus „drastiškai spartinama, ir bus pašalintos visos kliūtys ir trukdžiai“, siekiant užtikrinti, kad tvarūs energijos šaltiniai iki 2030 metų šalies energetikos sistemoje sudarytų 80 procentų.

„Visi tinkami stogų paviršiai ateityje bus naudojami saulės energijai gaminti. Naujiems komerciniams objektams tai bus privaloma, o privatiems naujiems pastatams tai taps taisykle“, – nurodė partijos.

Galingai Vokietijos automobilių gamybos pramonei bus svarbus koalicijos partnerių susitarimas, kad iki 2030 metų šalyje naudojamų elektromobilių skaičius turės išaugti iki 15 mln. (šiuo metu jų yra apie 1 mln.), be to, iki 2035 metų planuojama nebeišduoti leidimų naudoti transporto priemones su vidaus degimo varikliais.

Suvereni Europa

Partijos taip pat pareiškė „norinčios padidinti Europos strateginį suverenitetą“. Šis siekis tikriausiai bus palankiai įvertintas antros įtakingiausios Europos valstybės – Prancūzijos, iškėlusios šį tikslą kaip savo pirmininkavimo Europos Sąjungai, prasidėsiančio 2022 metais, prioritetą.

Visgi transatlantiniai ryšiai Vokietijai išliks „centrinis stulpas“, o NATO yra šalies saugumo „neatsiejamas elementas“, sakoma susitarime.

Tuo metu Lenkija ir Vengrija tikriausiai įtariai vertins partijų užmojus siekti „ES, kuri gina savo vertybes ir įstatymų viršenybę tiek viduje, tiek išorėje“.

Pristatydama koalicijos susitarimą viena iš žaliųjų lyderių Annalena Baerbock (Analena Bėrbok), kuriai prognozuojamas užsienio reikalų ministro portfelis, pažadėjo, kad žmogaus teisės vėl atsidurs Vokietijos diplomatijos dėmesio centre. Ji taip pat pasisakė už griežtesnį toną plėtojant santykius su Rusija ir Kinija.

Kanapės

Nauja vyriausybė taip pat užsimojo įteisinti kanapių vartojimą rekreaciniais tikslais.

„Įvesime kontroliuojamą kanapių platinimą licencijuotose parduotuvėse vartoti suaugusiesiems“, – sakoma susitarime.

„Tokiu būdu bus kontroliuojama kokybė, užkertamas kelias užterštų medžiagų platinimui ir užtikrinama nepilnamečių apsauga“, – pridūrė partijos.

Žalieji ir FDP seniai pasisako už kanapių įteisinimą, o SPD siūlė pirmiausiai išbandyti reguliuojamą šių lengvųjų kvaišalų platinimą riboto masto projektais.

Abortai

Partijos pasižadėjo panaikinti kontroversišką nacių laikų straipsnį 219a, draudžiantį reklamuoti nėštumo nutraukimo paslaugas.

„Gydytojams turėtų būti suteikta galimybė viešai teikti informaciją apie abortus be baimės būti patrauktiems atsakomybėn“, – sakoma 177 puslapių dokumente.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

KOKIOS SUVERENIOS EUROPOS?

Jeigu suverenios, be Amerikos teroristų diktato - dauguma Europos valstybių būtų tik "UŽ". O tiems, kas tai pasieks - visuose miestuose, dar gyviems esant, bus pastatyti paminklai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS