Vokietijos švietimo ministrė kitą savaitę vyks į Taivaną | Diena.lt

VOKIETIJOS ŠVIETIMO MINISTRĖ KITĄ SAVAITĘ VYKS Į TAIVANĄ

Vokietijos švietimo ministrė Bettina Stark-Watzinger (Betina Štark-Vatcinger) kitą savaitę vyks į Taivaną, penktadienį pranešė ministerijos atstovas spaudai, ir tai bus pirmoji Vokietijos vyriausybės narė, apsilankiusi šioje saloje per 26 metus.

„Ministrė vyks dviejų dienų vizito į Taivaną“, – žurnalistams apie žingsnį, galintį sukelti įtampą su Kinija, sakė ministerijos atstovas spaudai.

„Vizito tikslas – sustiprinti ir išplėsti bendradarbiavimą su Taivanu mokslo, mokslinių tyrimų ir švietimo srityse“, – pridūrė jis.

Vizitui rengiamasi praėjus dviem mėnesiams po to, kai aukšto rango Vokietijos parlamento delegacija nuvyko į savivaldžią salą. Tą vizitą griežtai kritikavo Pekinas.

Kinija demokratinį Taivaną laiko savo teritorija ir yra pažadėjusi vieną dieną salą užimti, prireikus – jėga.

Vadovaujant prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui), Pekinas padidino karinį, ekonominį ir diplomatinį spaudimą Taivanui, nes dabartinė jo išrinkta vyriausybė salą jau laiko suverenia valstybe, o ne „vienos Kinijos“ dalimi.

Sausį Taivane apsilankę deputatai priklauso verslą remiančiai Laisvajai demokratų partijai (FDP) – jaunesniajai Vokietijos koalicinės vyriausybės partnerei, kuriai priklauso ir B. Stark-Watzinger.

Parlamentarai savo viešnagę pavadino „solidarumo ženklu“ su demokratine sala.

Kinija nuolat priešinasi oficialiems kontaktams su Taivanu ir vis pikčiau reaguoja į gausius Vakarų politikų vizitus.

Praėjusiais metais įtampa išaugo, kai Pekinas padidino karinį spaudimą ir pradėjo didžiausias per pastaruosius dešimtmečius karines pratybas, protestuodamas prieš tuometinės JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) vizitą rugpjūčio mėnesį.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas penktadienį pabrėžė, kad Berlynas laikosi „vienos Kinijos“ politikos, kartu palaikydamas „glaudžius ir gerus ryšius su Taivanu“.

„Taivanas yra demokratija ir svarbi Vokietijos prekybos ir investicijų partnerė, todėl reguliarūs mainai, taip pat abipusiai ministrų vizitai yra visiškai normalus dalykas“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietiškas

Laukia nekantriai švietimo sistema naujovių iš Taivano

NUOTRAUKOJE KARINIS LAIVAS...

Su kariniu laivu švietimo ministrė...Kažkaip nelimpa. Vokiečiai "švies" kiniečius?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS