Wikipedia švenčia jubiliejų | Diena.lt

WIKIPEDIA ŠVENČIA JUBILIEJŲ

  • 2

Laisvoji interneto enciklopedija „Wikipedia“ penktadienį švenčia 20 metų sukaktį ir ketina per ateinančius 20 metų dar labiau išplėsti nemokamą prieigą prie informacijos.

Enciklopediją 2001 metais sausio 15 dieną įkūrė amerikiečių ir britų verslininkas Jimmy Walesas.

Dabar „Wikipedia“ yra septintoji pagal populiarumą svetainė pasaulyje, kurios daugiau nei 55 mln. straipsnių kas mėnesį yra peržiūrimi 15 mlrd. kartų.

Tinklalapis buvo pradėtas kurti anglų kalba, tačiau per du mėnesius jau buvo pasiūlytos ir versijos vokiečių ir švedų kalbomis.

Dabar svetainė yra prieinama iš viso 309 kalbomis.

Visgi J. Walesas neketina sustoti ir planuoja įtraukti ir besivystančių šalių kalbas.

„Labai svarbu, kad dar milijardas ar du milijardai žmonių, prisijungusių prie interneto, panorėtų dalyvauti kuriant straipsnius ir savo žinių saugyklą. Jie pasikliaus mumis įgyvendindami šią užduotį ir tai yra didelė dalies ateities – tokios, kokią aš ją įsivaizduoju“, kalbėjo J. Walesas naujienų agentūrai AFP duotame interviu.

2006 metais enciklopedijos kūrėjas užsibrėžė tikslą – kad kiekviena kalba, kuria kalba daugiau nei milijonas žmonių, būtų sukurta bent po 100 000 straipsnių, tačiau jis pripažino, kad šiam tikslui pasiekti dar prireiks mažiausiai 20 metų.

Tai, kad „Wikipedia“ yra pelno nesiekianti svetainė, išskiria ją iš šiuolaikinių interneto milžinių, tokių kaip „Google“ ir „Facebook“, ir primena ankstyvas idealizmo kupinas interneto dienas, kai atvirojo kodo judėjimas pasitelkė savanorių talentus, kad pasiūlytų nemokamą prieigą prie įrankių ir žinių.

Pasak J. Waleso, jį įkvėpė tokios bendradarbiavimo pastangos.

„Stebėjau atvirojo kodo programinės įrangos, nemokamos programinės įrangos plėtrą, ir man atrodė akivaizdu, kad galima panaudoti tos pačios rūšies metodus sukurti nemokamą enciklopediją, todėl net supanikavau, nes maniau, kad tai yra tokia akivaizdi idėja, jog jos imsis kiti žmonės “, – teigė sakė jis.

„Visgi tik po dvejų metų žmonės mus pastebėjo ir susidomėjo, tai galbūt ir nebuvo tokios skubos“, – pridūrė J. Walesas.

„Wikipedia“ ir toliau kuria savanoriai, o puslapiai kiekviena kalba kuriami nepriklausomai nuo originalaus įrašo.

Skirtingai nuo tradicinių enciklopedijų, straipsnius gali kurti ir ne specialistai, todėl tai sukėlė nesuskaičiuojamą daugybę diskusijų apie enciklopedijos turinį ir paskatino apriboti tam tikrų įrašų atnaujinimą.

Tinklalapis taip pat sulaukė kritikos dėl to, kad didžioji dalis jo savanorių yra baltieji vyrai iš Vakarų šalių. Kritikų teigimu, jame trūksta informacijos apie moteris ir besivystančias šalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Skaitytojas

Happy birthday!

Vika

"Wikipedija" svetainėje esant būtinumui, lankiausi ne kartą )

SUSIJUSIOS NAUJIENOS