Žemės ūkio eurokomisaras ragina pratęsti ukrainietiškų grūdų importo draudimą | Diena.lt

ŽEMĖS ŪKIO EUROKOMISARAS RAGINA PRATĘSTI UKRAINIETIŠKŲ GRŪDŲ IMPORTO DRAUDIMĄ

  • 0

Žemės ūkio eurokomisaras antradienį sakė, kad ukrainietiškų grūdų importo apribojimus būtina pratęsti bent iki spalio pabaigos, nepaisant griežto Kyjivo nepritarimo.

Apribojimai, kurie taip pat sukėlė nesutarimų tarp Europos Sąjungos valstybių narių, buvo įvesti po rytinių bloko šalių skundų, kad dėl iš Ukrainos atkeliaujančių grūdų pertekliaus mažėja vietinės kainos ir nukenčia vietos ūkininkai.

Galiausiai ES susitarė su penkiomis valstybėmis – Lenkija, Vengrija, Slovakija, Bulgarija ir Rumunija – leisti joms blokuoti grūdų importą iš Ukrainos.

Už žemės ūkį atsakingas eurokomisaras Januszas Wojciechowskis (Janušas Voicechovskis) antradienį spaudos konferencijoje sakė, kad draudimą reikėtų pratęsti, geriausiai iki metų pabaigos, bet mažiausiai iki spalio pabaigos.

Problema... ta, kad pasienio [šalių] sandėliuose yra daugiau grūdų nei Ukrainoje, todėl turėtume pratęsti šį laikiną importo draudimą, kad pagerėtų padėtis pasienio šalyse.

Problema... ta, kad pasienio [šalių] sandėliuose yra daugiau grūdų nei Ukrainoje, todėl turėtume pratęsti šį laikiną importo draudimą, kad pagerėtų padėtis pasienio šalyse

„Problema... ta, kad pasienio [šalių] sandėliuose yra daugiau grūdų nei Ukrainoje, todėl turėtume pratęsti šį laikiną importo draudimą, kad pagerėtų padėtis pasienio šalyse“, – sakė jis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis eksporto apribojimus jau anksčiau pasmerkė, teigdamas, kad jo karo nualintai šaliai jie yra visiškai nepriimtini.

Su apribojimais nesutiko ir 12 ES šalių, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją, kurios išreiškė susirūpinimą dėl skaidrumo trūkumo ir įspėjo, kad tai gali pakenkti Europos bendrajai rinkai.

J. Wojciechowskis antradienį sakė, kad Europos Komisija dar nepriėmė savo pozicijos, tačiau pridūrė manantis, jog jam pavyko įtikinti likusias valstybes nares, kad tai yra teisingas sprendimas.

Komisaras kalbėjo įprastoje spaudos konferencijoje per ES žemės ūkio susitikimą, kuriame taip pat dalyvavo Ukrainos žemės ūkio ministras Mykola Solskis, teigęs, jog neteisinga toliau taikyti apribojimus.

Šiuo metu jų pabaiga numatyta birželio 5-ąją.

Praėjusių metų vasarį prasidėjusi Rusijos invazija smarkiai apribojo tradicinį Ukrainos grūdų eksporto kanalą Juodąja jūra, todėl teko eksportuoti sausuma per Ukrainos kaimynes.

Valstybės narės susitarė tam tikrus ukrainietiškus gaminius leisti importuoti be kiekybinių apribojimų ir be muitinės bei oficialių patikrinimų.

Tačiau smukus kainoms kai kurių ES šalių ūkininkai ėmė protestuoti ir dėl to Ukrainos maisto produktų eksportas susidūrė su apribojimais bei draudimais.

Gairės: karas Ukrainoje, ukrainietiškų grūdų importas, ukrainietiškų grūdų importo apribojimai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS