Zimbabvės prezidentu išrinktas E. Mnangagwa, opozicija žada rezultatus skųsti teisme | Diena.lt

ZIMBABVĖS PREZIDENTU IŠRINKTAS E. MNANGAGWA, OPOZICIJA ŽADA REZULTATUS SKŲSTI TEISME

  • 0

Emmersonas Mnangagwa, buvęs ilgamečio Zimbabvės vadovo Roberto Mugabe sąjungininkas, laimėjo svarbius prezidento rinkimus, rodo penktadienį paryčiais paskelbti balsavimo rezultatai, o šalies opozicija pareiškė skųsianti oficialius rinkimų rezultatus teisme.

E. Mnangagwa surinko 50,8 proc. balsų, o opozicinio Judėjimo už demokratinius pokyčius (MDC) kandidatas Nelsonas Chamisa gavo 44,3 proc. balsų, informavo Zimbabvės rinkimų komisija.

„Jie suklastoti, jie neautentiški, atmetame juos, – apie rinkimų rezultatus naujienų agentūrai AFP sakė MDC atstovas Morganas Komichi. – Kreipsimės į teismus.“

75 metų E. Mnangagwa į valdžią atėjo pernai lapkritį, kai kariškių spaudimas privertė atsistatydinti R. Mugabe. Naujasis valstybės vadovas žadėjo surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus.

Pirmadienį vykę rinkimai, pirmieji nuo R. Mugabe nuvertimo ir trumpo kariškių valdymo, turėjo padėti tašką šalies istorijos etape, aptemdytame smurto paženklintų rinkimų ir brutalaus disidentų persekiojimo.

Opozicijos lyderis atmeta „nepatikrintus suklastotus rezultatus“

Opozicijos lyderis atmetė „nepatvirtintus padirbtus rezultatus“, kurie rodo dabartinio šalies vadovo pergalę prezidento rinkimuose.

„Zimbabvės rinkimų komisijos sprendimas paskelbti nepatikrintus suklastotus rezultatus yra apgailėtinas“, – teigė N. Chamisa savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ .

Jo nuomone, konkurento persvara yra labai nedidelė. Kaip informavo komisija, E. Mnangagwa surinko 50,8 proc. balsų, o opozicinio Judėjimo už demokratinius pokyčius (MDC) kandidatas N. Chamisa gavo 44,3 proc. balsų.

Politikas tai pavadino „trikdančiu neskaidrumu, tiesos, moralės ir vertybių stygiumi“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS