Danija pirmoji iš ES šalių atsisakė „AstraZeneca“ vakcinos | Diena.lt

DANIJA PIRMOJI IŠ ES ŠALIŲ ATSISAKĖ „ASTRAZENECA“ VAKCINOS

Danija pirmoji iš Europos Sąjungos (ES) valstybių atsisakė „AstraZeneca“ vakcinos.

Vakcinacijos kampanija bus tęsiama be šio britų ir švedų įmonės preparato, trečiadienį spaudos konferencijoje paskelbė Danijos sveikatos tarnybos direktorius Sørenas Brostrømas.

Yra ryšys tarp „AstraZeneca“ vakcinos ir labai retų kraujo krešulių, kraujavimo ir mažo trombocitų kiekio atvejų, pranešė tarnyba. Tai ir faktas, kad pandemija Danijoje šiuo metu kontroliuojama ir šalis turi kitų vakcinų nuo COVID-19, daug prisidėjo prie sprendimo tęsti vakcinacijos kampaniją be „AstraZeneca“. Danijos vakcinacijos kampanija be šio preparato esą truks tik keliomis savaitėmis ilgiau.

Danija kovo 11-ąją atsargumo sumetimais pradžioje 14-ai dienų nutraukė gyventojų skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina. Tai padaryta gavus pranešimų apie pavienius sunkius atvejus, kai nustatyta reta kraujo krešulių, kraujavimo ir žemo trombocitų kiekio kombinacija asmenims, prieš tai paskiepytiems nuo COVID-19. Nebuvo išvengta ir mirčių. Tada vakcinos naudojimą nutraukė ir kai kurios kitos šalys.

Kai Europos vaistų agentūra (EVA) po to uždegė žalią šviesą tolesniam vakcinos naudojimui, kovą šalys atnaujino vakcinaciją „AstraZeneca“ preparatu, tačiau skyrė jį daugiausiai vyresniems žmonėms. Danija tuo tarpu dar trims savaitėms pratęsė vakcinos naudojimo draudimą.

Kol nebuvo nutraukta vakcinacija „AstraZeneca“ preparatu, Danijoje pirmąją šios vakcinos dozę gavo beveik 150 000 žmonių, o 600 buvo paskiepyti ir antrąja. Dabar antrajai dozei bus naudojama kita vakcina.

Tačiau sveikatos tarnyba pažymėjo, jog neatmestina, kad „AstraZeneca“ vakcina vėliau vėl galės būti naudojama, jei situacija pasikeis.

Iš viso 5,8 mln. gyventojų turinčioje Danijoje pirmąją vakcinos dozę gavo beveik milijonas žmonių, beveik pusė jų – ir antrąją. Dauguma jų paskiepyti „Biontech“/„Pfizer“ vakcina.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS