Žiniasklaida: įsilaužta į Vokietijos politikų kompiuterius, įtariami rusų programišiai | Diena.lt

ŽINIASKLAIDA: ĮSILAUŽTA Į VOKIETIJOS POLITIKŲ KOMPIUTERIUS, ĮTARIAMI RUSŲ PROGRAMIŠIAI

Dalis Vokietijos įstatymų leidėjų vėl tapo kibernetinės atakos taikiniais, penktadienį pranešė vietos žiniasklaida, saugumo ekspertams bedant pirštu į rusų įsilaužėlius.

Duomenų išviliojimui skirtais laiškais pasinaudoję programišiai įsilaužė į mažiausiai septynių federalinių parlamentarų į 31 regioninių parlamentų nario kompiuterius, informavo savaitraštis „Der Spiegel“.

Žemųjų parlamento rūmų atstovas patvirtino kibernetinės atakos faktą, bet pabrėžė, jog „šiuo metu nėra jokių požymių“, kad buvo tiesiogiai užpulta Vokietijos Bundestago IT infrastruktūra.

Pasak „Der Spiegel“, saugumo ekspertai įtaria, kad už įsilaužimus atsakinga Rusijos karinės žvalgybos tarnyba GRU, veikianti per grupę „Ghostwriter“, kuri, kaip pranešama, specializuojasi dezinformacijos sklaidoje.

Lieka neaišku, ar buvo pavogta neskelbtinos informacijos, pridūrė leidinys.

Dauguma įsilaužėlių taikiniais tapę įstatymų leidėjų yra iš Vokietijos valdančiosios koalicijos, kurią sudaro konservatyvių partijų CDU ir CSU blokas bei centro kairės Socialdemokratų partija, nurodė „Der Spiegel“.

Taip pat nukentėjo keli politiniai aktyvistai, pridūrė leidinys.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pernai pareiškė turinti konkrečių įrodymų, kad Rusija rengė kibernetinių atakų prieš ją.

Iki šiol rimčiausias incidentas, dėl kurio kaltinami rusų programišiai, yra 2015 metais įvykdyta kibernetinė ataka, visiškai paralyžiavusi Bundestago kompiuterinį tinklą. Tuomet visas parlamentas kelias dienas buvo atjungtas nuo interneto, kol buvo pataisyta problema.

Praėjusį mėnesį Vokietijos prokurorai pareiškė kaltinimus šnipinėjimu vienam vokiečiui, įtariamam 2017 metais perdavus Rusijos slaptosioms tarnyboms parlamento pastato planą.

Užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) praėjusią savaitę perspėjo, kad artėjant rugsėjį paskirtiems visuotiniams rinkimams, Vokietija gali tapti Rusijos dezinformacijos taikiniu, ir tokią perspektyvą pavadino „visiškai nepriimtina“.

Maskva neigia kaip nors prisidedanti prie tokios veiklos.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ir

vel rusai /puola/ o manatrodo kad vsio naabarot gali kinai pult ir pasijuokt is doiciu naivumo arba tai samoningai ir daroma visais frontais skalint /;;;;;;

Kaip gi

Rusu proHramišiai nori kad sustotu Nord Steam 2 statybos. Chemikai su navalnu apsikakavo. Tad proHramišiai pasistengs, nauju sankciju ir kitu gerybiu vardan Rusijos interesu:)

Keista

kur tik kas atsitinka kalta Rusija. Visos kitos valstybes gerutes. Juokdariai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS