Žiniasklaida: Izraelis pasirengęs sutikti su kai kuriais „Hamas“ reikalavimais dėl įkaitų paleidimo | Diena.lt

ŽINIASKLAIDA: IZRAELIS PASIRENGĘS SUTIKTI SU KAI KURIAIS „HAMAS“ REIKALAVIMAIS DĖL ĮKAITŲ PALEIDIMO

Sudėtingose netiesioginėse derybose dėl ribotų paliaubų Gazos kare ir įkaitų iškeitimo į palestiniečių kalinius Izraelis, anot žiniasklaidos, pasirengęs sutikti su kai kuriais islamistinio „Hamas“ judėjimo reikalavimais. Žydų valstybė, pavyzdžiui, sutiktų iš Izraelio kalėjimų paleisti 700 palestiniečių kalinių, jei „Hamas“ perduos 40 iš 100 dar gyvų įkaitų, žinių portale „Walla“ ir tinkle „X“ rašo paprastai gerais informuotas Izraelio žurnalistas Barakas Ravidas. Tarp paleidžiamų palestiniečių būtų apie 100 kalinių, kurie dėl teroristinių nusikaltimų nuteisti kalėjimo iki gyvos galvos bausmėmis.

Kelis mėnesius trunkančios derybos, tarpininkaujant JAV, Egiptui ir Katarui,  šiuo metu vyksta Kataro sostinėje Dohoje. Jose siekiama susitarimo keliais etapais.

Pirmasis etapas numato  šešių savaičių paliaubas ir 40 įkaitų paleidimą. Pirminis pasiūlymas, kuriam pritarė Izraelis, buvo 400 palestiniečių kalinių, įskaitant 25 kalinčius iki gyvos galvos, paleidimas. To „Hamas“ nepakako. Naują formulę pasiūlė Kataras, ją pradžioje Izraelis atmetė. Tačiau Izraelis, spaudžiamas JAV Centrinės Žvalgybos Valdybos vadovo (CŽV) Williamo Burnso, kuris buvo specialiai atvykęs į Dohą, nusileido, rašė B. Ravidas.

Izraelis, anot jo, signalizavo dalinį pritarimą dar vienam „Hamas“ reikalavimui. Grupuotė reikalauja, kad beveik 2 mln. žmonių, kurie dėl karinių veiksmų iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies pabėgo į teritorijos centrinę dalį ir pietus, vėl galėtų grįžti.

Izraelis, kurio kariuomenė kontroliuoja koridorių, skiriantį šiaurę nuo likusios teritorijos, tam priešinasi, nes baiminasi, kad tai gali paskatinti „Hamas“ sugrįžimą į valdžią jos (kariuomenės) užimtose teritorijose. Šiuo klausimu, anot pranešimo, Izraelio derybininkai dabar demonstruoja lankstumą. Izraelis esą būtų pasirengęs leisti per dieną sugrįžti 2 tūkst. vidaus pabėgėlių.

„Hamas“ atsakymo laukiama per ateinančias dvi dienas.

Didesnių kliūčių gali sudaryti kiti „Hamas“ reikalavimai. Islamistai reikalauja garantijų, kad, įgyvendinus susitarimą, t. y. paleidus visus įkaitus ir dar šimtus palestiniečių kalinių, Izraelis užbaigtų karą Gazoje. Tačiau žydų valstybė bet kokiu atveju nori pasilikti galimybę tęsti karą ir išlaikyti ilgalaikį karinį buvimą Gazoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS