Žiniasklaida: Sakartvelo parlamento komitetas atmetė prezidentės veto „užsienio įtakos“ įstatymui | Diena.lt

ŽINIASKLAIDA: SAKARTVELO PARLAMENTO KOMITETAS ATMETĖ PREZIDENTĖS VETO „UŽSIENIO ĮTAKOS“ ĮSTATYMUI

Sakartvelo parlamento Teisės reikalų komitetas pirmadienį atmetė prezidentės Salomės Zurabišvili veto prieštaringai vertinamam „užsienio įtakos“ įstatymui.

Apie tai pranešė „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) Sakartvelo redakcija.

Dauguma komiteto narių yra šalies valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ nariai.

Dėl šio parlamento teismų komiteto pasiūlymo gali balsuoti visa įstatymų leidžiamoji valdžia.

Antradienį klausimas dėl prezidentės veto atmetimo bus svarstomas parlamento plenarinėje sesijoje.

Anksčiau šį mėnesį parlamentas priėmė „užsienio įtakos“ įstatymą, nepaisydamas masinių protestų ir užsienio šalių raginimų jį atšaukti. S. Zurabišvili jį vetavo, pavadindama įstatymą Rusijos teisės aktu.

„Sakartvelo svajonė“ turi pakankamai parlamento narių, kad galėtų atmesti veto, o S. Zurabišvili pripažino, kad jos bandymas blokuoti teisės aktą turi tik simbolinę galią.

Įstatymu reikalaujama, kad nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio, įsiregistruotų kaip „užsienio įtakos agentai“.

Kai virš mūsų tvyro Rusijos šmėkla, partnerystė ir suartėjimas su Europa yra tikrasis mūsų nepriklausomybės ir taikos išsaugojimo ir stiprinimo kelias.

Kritikai smerkia šį įstatymą, teigdami, kad jis primena Rusijos teisės aktus, kuriais siekiama nutildyti Maskvos kritikus. Briuselio teigimu, jis nesuderinamas su ilgalaikiu Sakartvelo siekiu tapti Europos Sąjungos nare.

Tbilisyje ne kartą vyko dideli protestai, parlamente svarstant šią priemonę.

S. Zurabišvili ir ministras pirmininkas Iraklis Kobachidzė viešai pasmerkė vienas kitą, sakydami kalbas Sakartvelo nepriklausomybės dienos minėjimo ceremonijoje.

„Kai virš mūsų tvyro Rusijos šmėkla, partnerystė ir suartėjimas su Europa yra tikrasis mūsų nepriklausomybės ir taikos išsaugojimo ir stiprinimo kelias. Tie, kurie sabotuoja ir kenkia šiam keliui, kenkia taikiai ir saugiai mūsų šalies ateičiai ir trukdo jai tapti visateise laisvo ir demokratinio pasaulio nare“, – sakė S. Zurabišvili.

Tačiau I. Kobachidzė kritikavo S. Zurabišvili.

„Būtent žmonių ir jų išrinktos vyriausybės vienybė ir protingi žingsniai suteikė mums galimybę išlaikyti taiką šalyje pastaruosius dvejus metus, nepaisant egzistencinių grėsmių ir daugybės išdavysčių, įskaitant Sakartvelo prezidento išdavystę“, – teigė jis.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pareiškė, kad „Šio įstatymo priėmimas neigiamai veikia Sakartvelo pažangą siekiant narystės ES“. Kritikai teigia, kad įstatymo priėmimą galėjo skatinti Rusija, siekdama sužlugdyti Sakarvelo galimybes toliau integruotis į Vakarus.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį paskelbė apie naujus vizų apribojimus „asmenims, kurie yra atsakingi už kenkimą demokratijai Sakartvele arba prisideda prie šio kenkimo“.

Jis pridūrė, kad JAV tebesitiki, jog „Sakartvelo lyderiai persvarstys įstatymo projektą ir imsis veiksmų, kad jų šalis galėtų siekti demokratijos ir euroatlantinių siekių“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nuomonė

Tą jų prezidentę grūst į vieną kamerą kartu su Saakašviliu. Ir tegul abu kukuoja,o gal ir nubaigia kaip Navalnas. Tiek kudakavo gaidelis, o paskui ėmė ir nustipo....

Pelėda

Putleris žudikas demonas davė vyriausybei daug pinigų ir viskas bus kartu gruzija su rusija bučiuos ir putleris įsakys gruzinams padeti putleriui kariauti su Ukraina

Labai

teisingai padarė Gruzijos parlamentas kad atmetė prezidentės veto,normaliems Gruzijos piliečiams nepakeliui su jievrosojūzo "vertybėmis " pedofilija, pederastizmu ir narkomanija, Gruzija renkasi kita kelią ,šaunuoliai !!!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS