Žiniasklaida: Ukrainos pareigūnas atliko svarbų vaidmenį vykdant „Nord Stream“ sabotažą | Diena.lt

ŽINIASKLAIDA: UKRAINOS PAREIGŪNAS ATLIKO SVARBŲ VAIDMENĮ VYKDANT „NORD STREAM“ SABOTAŽĄ

  • 0

Aukšto rango Ukrainos kariuomenės pareigūnas atliko svarbų vaidmenį pernai vykdant „Nord Stream“ dujotiekio Baltijos jūroje sabotažą, teigiama šeštadienį paskelbtame bendrame leidinių „The Washington Post“ ir „Der Spiegel“ tyrime.

Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų pulkininkas Romanas Červinskis buvo „Nord Stream“ operacijos koordinatorius, minėtiems amerikiečių ir Vokietijos laikraščiams sakė su jo vaidmeniu susipažinę žmonės.

Jie citavo Ukrainos ir kitų Europos šalių pareigūnus, taip pat kitus apie šią operaciją žinančius asmenis, kurie kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

R. Červinskis prižiūrėjo logistiką ir vadovavo šešių žmonių komandai, kuri, prisistatydama svetimomis pavardėmis, išsinuomojo burlaivį ir, naudodamasi nardymo įranga, padėjo sprogstamuosius užtaisus ant vamzdynų, rašo amerikiečių laikraštis.

Jis nei planavo operaciją, nei veikė vienas, o įsakymus gaudavo iš Ukrainos pareigūnų, pridūrė „The Washington Post“.

2022 metų rugsėjo pabaigoje prie Danijos Bornholmo salos esančiuose dviejuose „Nord Stream“ vamzdynuose buvo aptikti keturi dideli dujų nuotėkiai, o prieš tai seisminiai institutai užfiksavo du povandeninius sprogimus.

Dujotiekiai buvo atsidūrę geopolitinės įtampos centre, kadangi Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai, kaip įtariama, keršydama už Vakarų sankcijas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Priklausomai nuo šaltinio, atsakomybę už sprogimus prisiėmė Ukraina, Rusija arba JAV, tačiau visos jos tai neigė.

Per savo advokatą R. Červinskis neigė bet kokį savo vaidmenį vykdant vamzdynų sabotažą.

„Visos spekuliacijos apie mano dalyvavimą „Nord Stream“ išpuolyje yra nepagrįstai skleidžiamos Rusijos propagandos“, – rašytiniame pareiškime laikraščiams „The Washington Post“ ir „Der Spiegel“ teigė R. Červinskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ne kartą neigė, kad jo šalis yra susijusi su dujotiekio sprogimais.

Anot „The Washington Post“, sabotažo operacija buvo sumanyta V. Zelenskiui nežinant.

„The Washington Post“ ir „Der Spiegel“ sakė, kad kreipėsi į Ukrainos vyriausybę, prašydami atsakyti į jų bendrą tyrimą, tačiau jokio atsakymo negavo.

R. Červinskis šiuo metu teisiamas Kyjive ir yra kaltinamas piktnaudžiavimu įgaliojimais bandant priversti rusų pilotą dezertyruoti.

Žiniasklaidos pranešimuose nurodoma, kad jis teigia, jog baudžiamasis persekiojimas yra politinis kerštas už jo kritiką V. Zelenskiui.

Gairės: Ukrainos pareigūnas, sabotažas, Nord Stream, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS