Ispanijos teismas išteisino tanklaivio „Prestige“ įgulą dėl naftos išsiliejimo | Diena.lt

ISPANIJOS TEISMAS IŠTEISINO TANKLAIVIO „PRESTIGE“ ĮGULĄ DĖL NAFTOS IŠSILIEJIMO

  • 0

Ispanijos teismas trečiadienį pripažino, kad tanklaivio „Prestige“ įgulos nariai nėra atsakingi dėl prieš 11 metų įvykusios jų laivo katastrofos ir naftos išsiliejimo, sukėlusio vieną didžiausių Europoje ekologinių katastrofų.

Galisijos regiono Aukštojo Teismo teisėjas Juanas Luisas Pia (Chuanas Luisas Pija) nurodė, kad tanklaivio kapitonas – 78 metų graikas Apostolas Manguras (Apostolos Mangouras) – ir 73 metų laivo inžinierius graikas Nikolajas Argyripulas (Nikolaos Argyropoulos) „turėtų būti atleisti“ nuo atsakomybės už laivo nuskendimą ir aplinkos užteršimą viename turtingiausių pasaulio žvejybos rajonų.

Ieškovai reikalavo skirti 5–12 metų laisvės atėmimo bausmes „Prestige“ kapitonui, inžinieriui ir tuomečiam Ispanijos komercinio laivyno vadovui Jose Luisui Lopezui-Sorsui (Chosė Luisui Lopesui-Sorsui).

Tuo tarpu dar vienas kaltinamasis šioje byloje – kapitono antrasis padėjėjas filipinietis Ireneo Maloto (Irenėjus Malotas) – šiuo metu slapstosi.

Prokurorai taip pat prašo priteisti 4,328 mlrd. eurų (beveik 15 mlrd. litų) kompensaciją už padarytą žalą.

Su Bahamų vėliava plaukiojusiam Liberijos tanklaiviui apvirtus ir galiausiai nuskendus 2002-ųjų lapkritį, jūroje išsiliejo 50 tūkst. tonų naftos, kuri užteršė Ispanijos, taip pat Portugalijos ir Prancūzijos pakrantes.

A.Manguras kaltino dėl to išsiliejimo Ispanijos institucijas, kurios atsisakė įleisti tanklaivį į uostą, kai jis pasiuntė nelaimės signalą dėl korpuse atsiradusio įtrūkimo.

Kapitonas, kartu su advokatais atstovaujantis laivybos bendrovei „Mare Shipping“, kuriai priklausė „Prestige“, sakė, jog dėl įsakymo likti jūroje per audrą tanklaivis perlūžo ir išliejo savo krovinį, šešias dienas plūduriavęs paviršiuje.

„Laivas buvo įskilęs, o jie jį pasiuntė į vandenyną, – A.Manguras sakė teismui lapkritį. – Tai buvo blogiausia alternatyva. Jie pasiuntė mus plaukiojančiame karste ... kad nuskęstume.“
Ispanijos dabartinis konservatyvių pažiūrų premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) tuo metu buvo premjero pavaduotojas ir iš pradžių stengėsi nesureikšminti nelaimės masto.

Jis ne kartą sakė, kad juodos naftos dėmės, pasirodžiusios tanklaivio nuskendimo vietoje, tėra „maži molio pėdsakai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS