Trejus metus įkaitais laikyti keturi prancūzai grįžo į savo šalį (atnaujinta) | Diena.lt

TREJUS METUS ĮKAITAIS LAIKYTI KETURI PRANCŪZAI GRĮŽO Į SAVO ŠALĮ (ATNAUJINTA)

  • 0

Keturi prancūzai, kuriuos buvo pagrobusi Šiaurės Afrikoje veikianti grupuotė, susijusi su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“, trečiadienį buvo atskraidinti į Paryžių po trejus metus trukusios įkaitų epopėjos.

Prancūzijos vyriausybės lėktuvas, atskraidinęs keturis išvaduotus vyrus, nutūpė Vilakublė kariniame oro uoste netoli Paryžiaus 10 val. 45 min. Grinvičo (12 val. 45 min. Lietuvos), kur buvusius įkaitus pasitiko jų artimieji ir prezidentas Francois Hollande'as (Fransua-Holandas).

„Noriu pareikšti padėką Nigerio prezidentui, kuris sugebėjo pasiekti, kad mūsų tėvynainiai būtų paleisti“, – pridūrė F.Hollande'as.

Tikslios jų paleidimo aplinkybės kol kas neaiškios, bet Prancūzijos vyriausybė teigė, kad nebuvo surengta jokia karinė vadavimo operacija ir nebuvo sumokėta išpirka. Tuo tarpu F.Hollande'as pabrėžė lemiamą Nigerio vadovo pagalbą.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent’as Fabiusas (Loranas Fabiusas) sakė naujienų agentūrai AFP, kad įkaitai buvo paleisti kaimyniniame Malyje ir kad jų „būklė labai gera“.
„Jie buvo įkaitais trejus metus, ir šis košmaras pagaliau baigėsi“, – pažymėjo jis.

Keturi vyrai atrodė sulysę, tačiau sveiki, sakė vienas AFP reporteris, kuris juos matė prieš skrydį.

Oro uoste vienas iš tų vyrų – 32 metų Thierry Dolis (Tjeri Dolis) – sakė AFP: „Buvo labai sunku, tačiau tai buvo viso gyvenimo išbandymas.“

Francoise Larribe (Fransuaz Larib), kuri buvo pagrobta kartu su savo vyru Danieliu, tačiau paleista 2011 metų vasarį, sužinojusi apie sutuoktinio paleidimą sakė: „Tai emocijų banga, cunamis.“

„Niekada nebuvau praradusi vilties – net jeigu būdavo sielvarto, baimės ir pykčio akimirkų“, – pridūrė ji.

Th.Dolis, D.Larribe'as, Pierre'as Legrand'as (Pjeras Legranas) ir Marcas Feret (Markas Ferė) buvo pagrobti 2010-ųjų rugsėjo 16 dieną vienos urano kasyklos komplekse Arlito vietovėje Nigerio vidurio regiono šiaurinėje dalyje. Šie vyrai buvo Prancūzijos branduolinės energetikos milžinės „Areva“ darbuotojai.

Susitikęs su išvaduotais įkaitais, Nigerio prezidentas Mahamadou Issoufou (Mahamadus Isufus) sakė, kad jo šalis rūpinosi, kad prancūzai būtų paleisti, tačiau jokių detalių nepateikė.

P.Legrand'o motina Pascale Robert (Paskal Rober) sakė televizijai BFMTV: „Dabar laukiame, kada jie fiziškai grįš – kad juos pamatytume ir paliestume.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS