Afganistano lyderis ragina ginkluotąsias pajėgas ginti šalį | Diena.lt

AFGANISTANO LYDERIS RAGINA GINKLUOTĄSIAS PAJĖGAS GINTI ŠALĮ

  • 0

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) ketvirtadienį paragino armiją ir policiją ginti šalį nuo Talibano, praėjus kelioms valandoms po incidento, kai 20 vestuvininkų žuvo sprogus minosvaidžio sviediniui per susirėmimą tarp afganų pajėgų ir sukilėlių.

Naujieji metai žymi NATO kovinių operacijų pabaigą ir "mokymo bei palaikymo" misijos pradžią.

Afganistane lieka apie 17 tūkst. užsieniečių karių, daugiausia amerikiečių.

A.Ghani, kuris neužsiminė apie žmones, žuvusius per vestuves, sakė, kad afganų pajėgos dabar visiškai atsakingos už saugumą, kai šalyje kovojama su atsigaunančiu sukilimu.

"Norėčiau pasveikinti afganų tautą, kad šiandien mūsų saugumo pajėgos tapo sėkmingomis suverenumo gynėjomis ir perėmė visą atsakomybę už saugumą, - pabrėžė prezidentas. - Per pastaruosius 13 metų, dėl problemų regione ir pasaulyje, šis saugumas buvo bendra atsakomybė. Dabar jis priklauso tik nuo afganų. Bet mes ne vieni - turime sąjungininkų ir toliau dirbsime kartu."

Pareigūnai pietinėje Helmando provincijoje sakė, kad tyrėjai išvyko į minėto incidento vietą aiškintis, kodėl trečiadienio vakarą minosvaidžio sviedinys buvo paleistas į vestuvių dalyvius.

Daugelis žuvusiųjų buvo moterys ir vaikai, dar mažiausiai 50 žmonių sužeista per sprogimą Sangino rajone. Toje Talibano tvirtovėje JAV ir Didžiosios Britanijos kariai daugelį metų įnirtingai kovėsi.

Helmando provincijos tarybos vadovas Karemas Atalas (Karimas Atalas) sakė, kad dėl vestuvių incidento kalta afganų armija.

Talibanas paskelbė pranešimą, kuriame taip pat sakoma, kad atsakomybė tenka Afganistano armijai.

"Praėjusį vakarą marionetinės saugumo pajėgos leido minosvaidžių sviedinius iš kelių skirtingų vietų į vestuvių ceremoniją, - nurodė sukilėliai. - Per tą ataką žuvo 62 žmonės, tarp kurių buvo moterų ir vaikų, daug buvo ir sužeistų. Smerkiame tokią žiaurią ir bailią ataką."

Talibanas paskelbė iškovojęs pergalę, kai NATO baigė savo kovinę misiją, bei pabrėžė, kad nebus jokių taikos derybų, kol iš šalies nebus išvesti visi užsienio kariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS