Apie pusė milijono irakiečių nusprendė palikti Mosulą, kur grobiami žmonės | Diena.lt

APIE PUSĖ MILIJONO IRAKIEČIŲ NUSPRENDĖ PALIKTI MOSULĄ, KUR GROBIAMI ŽMONĖS

Maždaug 500 tūkst. irakiečių, baimindamiesi smurto suintensyvėjimo, paliko savo namus antrajame pagal dydį Irako mieste Mosule, kurį jau užėmė džihadistai, trečiadienį paskelbė Tarptautinė migracijos organizacija (IOM).

Ženevoje įsikūrusios organizacijos šaltiniai Irake apskaičiavo, kad prieš tai, kai antradienį Mosulą perėmė „Irako ir Levanto islamo valstybės (ISIL) kovotojai, dėl smurto savo namus mieste ir aplink jį paliko daugiau kaip 500 tūkst. žmonių.

Smurtas Mosule „nulėmė daug civilių aukų“, nurodė IOM ir pridūrė, kad „pagrindinis sveikatos priežiūros miestelis, keturių ligoninių grupė, yra nepasiekiamas, nes atsidūrė rajono, kur vyksta kovos, viduryje“.

„Kai kurios mečetės buvo paverstos klinikomis nukentėjusiesiems gydyti“, – nurodė organizacija.

Automobiliams draudžiama įvažiuoti į miesto centrą, žmonės yra priversti bėgti pėsčiomis, vykstant apšaudymui.

Rajonuose miesto vakaruose trūksta geriamojo vandens, nes per bombardavimą buvo sunaikinta pagrindinė tos miesto dalies vandenvietė, be to, daugeliui šeimų trūksta maisto.

IOM ir kitos tarptautinės organizacijos gavo vietos valdžios prašymus padėti spręsti situaciją.

Irake kovotojai užėmė Tikritą, pranešė policija

Irake kovotojai perėmė Tikrito miesto kontrolę ir išlaisvino šimtus kalinių, pranešė policija – tai jau antra sukilėlių užimta provincijos sostinė per pastarąsias dvi dienas.

„Visas Tikritas yra kovotojų rankose“, – sakė policijos pulkininkas, kalbėdamas apie Salahedino provincijos sostinę, esančią pusiaukelėje tarp Bagdado ir antro pagal dydį miesto Mosulo, kuris buvo užimtas antradienį.

Policijos brigados generolas pranešė, kad kovotojai miestą atakavo iš šiaurės, vakarų ir pietų, ir jie priklauso galingai džihadistų grupuotei „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL).

Pasak vieno policijos majoro, kovotojai iš miesto kalėjimo paleido maždaug 300 kalinių.

ISIL, galingiausia kovotojų grupuotė Irake, nuo pirmadienio vykdo įspūdingą puolimą, per kurį buvo užimta visa Ninevės provincija, jos sostinė Mosulas, taip pat dalis į pietryčius nuo jo esančio Kirkuko ir į pietus esančio Salah ed Dino.

Irake įtariami džihadistai pagrobė 48 žmones, tarp jų buvo ir Turkijos konsulas

Irake Mosulo mieste trečiadienį džihado kovotojai užgrobė Turkijos konsulatą ir pagrobė 48 žmones: sakė Turkijos vyriausybės pareigūnas.

„Pagrobti 48 turkai, tarp kurių buvo ir konsulas, konsulato tarnautojai, specialiųjų operacijų grupės ir trys vaikai“, – sakė naujienų agentūrai AFP pareigūnas, prašęs neminėti jo pavardės.

Anksčiau vienas Irako policijos pulkininkas sakė, kad Mosule pagrobtas Turkijos konsulato vadovas ir dar 24 darbuotojai.

„ISIL nariams pavyko pagrobti Turkijos konsulą ir dar 24 jo apsaugininkus ir padėjėjus“, – pranešė policijos pareigūnas, kalbėdamas apie islamistų judėjimą „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL).

Jis sakė kalbėjęs su vienu iš pagrobėjų, kuris patikino, kad įkaitai yra „saugūs pas mus“ ir bus perkelti į „saugią vietą“.

Antradienį Mosulo konsulatas pranešė, kad ISIL kovotojai pagrobė 28 turkų sunkvežimių vairuotojus.

Suduodami įspūdingą smūgį šiitų vadovaujamai vyriausybei ISIL įkvėpti džihadistai antradienį Šiaurės Irake užėmė visą Ninevės provinciją, jos sostinę Mosulą, atskirus Kirkuko rajonus ir Salah ed Dino provinciją.

Jungtinės Valstijos išreiškė didelį susirūpinimą dėl „ypatingai rimtos“ padėties ir perspėjo, kad ISIL kelia „grėsmę visam regionui“.

ISIL, galingiausia kovotojų grupuotė Irake, balandžio mėnesį pradėjo naują kampaniją Sirijos Deir Ezoro provincijoje, kuri ribojasi su Nineve. Tos kampanijos tikslas yra islamo valstybės įkūrimas palei sieną. Rytų Sirijoje ISIL kovotojai yra svarbi jėga pilietiniame kare.

Turkijos pajėgos kovoja su ISIL kovotojais Sirijoje ir perspėjo neatakuoti Turkijai priklausančios šventyklos šiaurinėje Alepo provincijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS