Belgijoje prasidėjo ekstremistų grupuotės teismas | Diena.lt

BELGIJOJE PRASIDĖJO EKSTREMISTŲ GRUPUOTĖS TEISMAS

  • 0

Belgijos teismas pirmadienį sugriežtinto saugumo sąlygomis pradėjo įtariamos ekstremistų grupuotės, susijusios su nukautu praėjusių metų kruvinų išpuolių Paryžiuje organizatoriumi, bylos nagrinėjimą.

Šešiolika įtariamųjų, iš kurių devyni tebėra laisvėje, yra kaltinami dalyvavimu, pasak Belgijos pareigūnų, teroristiniame sąmoksle, kuris subrendo rytiniame Vervjė mieste. Kai kurių kaltinamųjų advokatai tvirtina, kad jų ginamieji įstatymams nenusižengė.

Marouane El Bali (Marvano El Balio), garsiausio kaltinamojo byloje advokatas sakė, kad jo ginamasis „savo draugui nešė porą ar dvi poras sportbačių“, kai buvo suimtas pareigūnų.

„Jis visai nėra radikalas“, – tikino advokatas Didier De Quevy (Didjė de Kevi).

Belgijos policijai 2015 metų sausio 15 dieną šturmuojant įtariamųjų slėptuvę Vervjė mieste buvo nukauti du vyrai, o 26 metų M.El Bali pasidavė pareigūnams. Policijos pareigūnai, į kuriuos buvo paleista mažiausiai 40 šūvių, pranešė toje slėptuvėje radę tris kalašnikovo tipo automatinius šautuvus, keturias rankines granatas, sprogmenų gamybai tinkamų cheminių medžiagų ir 23 policijos uniformas.

M.El Bali buvo pateikti kaltinimai dėl pasikėsinimo nužudyti policijos pareigūnus, kuriuos kitas jo advokatas Sebastienas Courtoy (Sebastjanas Kurtua) pavadino „absurdiškais“.

Remiantis Belgijos pareigūnais, įtariamiesiems per atstumą vadovavo Abdelhamidas Abaaoudas (Abdelhamidas Abaudas), kurį Prancūzijos policijos pareigūnai susekė ir nukovė praėjus kelioms dienoms po 130 gyvybių nusinešusių išpuolių Paryžiuje.

Kaip M.El Bali bei dar du per policijos reidą Vervjė mieste žuvę įtariamieji, Soufiane'as Amgharas (Sufjanas Amgaras) ir Khalidas Ben Larbi (Chalidas Ben Larbis), A.Abaaoudas buvo kilęs iš to paties Molenbeko rajono Briuselyje.

Vervjė tyrimo santraukoje, kurią perskaitė teismui pirmininkaujantis teisėjas Pierre'as Hendrickxas (Pjeras Hendriksas), sakoma, jog Belgijos pareigūnai susiejo A.Abaaoudą su sąmokslu po to, kai susekė graikišką mobilaus telefono abonentą, kuris vadino save „Omaru“.

GALERIJA

  • Belgijoje prasidėjo ekstremistų grupuotės teismas
  • Belgijoje prasidėjo ekstremistų grupuotės teismas
  • Belgijoje prasidėjo ekstremistų grupuotės teismas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS