Belgų žagintojui maniakui eutanazija nebus įvykdyta | Diena.lt

BELGŲ ŽAGINTOJUI MANIAKUI EUTANAZIJA NEBUS ĮVYKDYTA

  • 0

Kalinamam belgų žagintojui ir žudikui maniakui, kurio norui mirti buvo pritarę gydytojai, dabar, po naujo medikų sprendimo, eutanazija nebus įvykdyta, antradienį sakė teisingumo ministras Koenas Geensas (Kunas Gensas).

Ministras pareiškime sako, jog „atkreipia dėmesį į p. Franką Van den Bleekeną (Franką Van den Blekeną) gydančių gydytojų sprendimą nebetęsti eutanazijos procedūros“.

Šio sprendimo priežasties jis neįvardijo, sakydamas, kad negali atskleisti privačių medicininių duomenų.

Ministro pranešime taip pat sakoma, kad F.Van Den Bleekenas bus perkeltas iš kalėjimo šiaurės vakariniame Briugės mieste į naują psichiatrinio gydymo centrą Gente.

Flamandų kalba leidžiamas laikraštis "De Morgen" savaitgalį pranešė, kad F.Van Den Bleekenui eutanazija neva bus įvykdyta Briugės kalėjime sausio 11 dieną.

Belgija, viena iš kelių pasaulio valstybių, kuriose leidžiama eutanazija, rugsėjo mėnesį sutiko patenkinti už daugelį išžaginimų ir nužudymą nuteisto vyro prašymą leisti jam numirti.

F.Van Den Bleekenas, kuris pastaruosius 26 metus praleido kalėjime, ne vienus metus prašė valstybės padėti jam užbaigti savo gyvenimą dėl „nepakeliamų dvasinių kančių“.

Belgija eutanaziją legalizavo 2002 metais ir tapo antrąja tai padariusia šalimi pasaulyje po Nyderlandų. 2013 metais Belgijoje buvo įregistruota rekordiškai daug – 1 807 – eutanazijos atvejų.

Tarp griežtų nužudymo iš gailesčio sąlygų yra tai, kad pacientai turi būti veiksnūs, sąmoningi ir pateikę „savanorišką, apgalvotą ir kartotinį“ prašymą mirti.

F.Van Den Bleekeno advokatas rugsėjį sakė, jog jo klientas atitinka visus teisinius kriterijus ir pastaruosius ketverius metus jautė, kad „nebegali ištverti tokio gyvenimo ir nebegali priimti šio skausmo“.

F.Van Den Bleekenas, laikydamas save grėsme visuomenei, nesutiko, kad būtų svarstomas jo paleidimas pirma laiko, bet manė, kad jo laikymo sąlygos yra nežmoniškos.

Pernai vasarį Belgija tapo antrąja pasaulio valstybe, leidusia iš gailesčio žudyti nepagydomai sergančius vaikus. Šis prieštaringai vertinamas žingsnis išprovokavo intensyvius viešus debatus ir protestus.

Nyderlanduose eutanazija leidžiama vaikams nuo 12 metų, o Belgija panaikino bet kokius apribojimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS