Britų televizijos žvaigždė R. Harrisas pripažintas kaltu dėl lytinio smurto | Diena.lt

BRITŲ TELEVIZIJOS ŽVAIGŽDĖ R. HARRISAS PRIPAŽINTAS KALTU DĖL LYTINIO SMURTO

Televizijos žvaigždė Rolfas Harrisas (Rolfas Harisas), kurį Didžiojoje Britanijoje nuo 7-ojo dešimtmečio pažįsta visi, gali atsidurti kalėjime – pirmadienį buvo pripažinta jo kaltė dėl 12 kaltinimų seksualiniu smurtu prieš mergaites.

Australijoje gimęs 84 metų R.Harrisas – televizijos laidų vedėjas, menininkas ir tokių dainų kaip „Tie Me Kangaroo Down, Sport“ atlikėjas – po šešias savaites trukusio teismo proceso buvo pripažintas kaltu dėl visų jam pateiktų kaltinimų.

Jis nuo 1968 iki 1986 metų užpuolė keturias mergaites ir moteris nuo septynerių iki 19 metų, tarp jų – savo dukters Bindi vaikystės geriausią draugę, nustatė Londono teismas.
Šis nuosprendis žymi įspūdingą Britanijoje mylėtos žvaigždės nuopolį.

Posakiu „Ar jau galit pasakyt, kas tai?“ (angl. „Can you tell what it is yet?“) garsėjantis R.Harrisas tapė karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) portretą per jos 80-ąjį gimtadienį, vedė populiarų BBC televizijos šou „Animal Hospital“ ir koncertavo Glastonberio muzikos festivalyje.

2006 metais jis tapo Britanijos Imperijos 2-ojo laipsnio ordino kavalieriumi; tai vienas garbingiausių apdovanojimų, kuriuos gali skirti karalienė.

2012 metais R.Harrisas pasirodė monarchės valdymo deimantinio jubiliejaus koncerte prie Bakingamo rūmų.

Jo gimtosios Australijos premjeras Tony Abbottas (Tonis Abotas) sakė, kad buvo „priblokštas ir nuliūdo“ dėl R.Harriso nuosprendžio, o gimtasis miestelis ėmėsi trinti jo atminimą.

„Tačiau labai svarbu, jog darytume visa, kas žmogui įmanoma, kad apsaugotume pažeidžiamą jaunimą“, – sakė jis apie vyrą, kuriuo kažkada žavėjosi ir vaikai, ir suaugusieji.

„Seksualinis išnaudojimas yra absoliučiai atstumiantis nusikaltimas ... Tiesiog liūdna ir tragiška, kad šis žmogus, kuriuo daug kas žavėjosi, regis, yra nusikaltėlis“, – pridūrė T.Abbotas.
Australijos žiniasklaida nurodo, kad R.Harrisas neabejotinai turi tamsiąją pusę.

„Kaltas: Harrisas daug metų išnaudojo paaugles“, – skelbė Sidnėjaus „The Daily Telegraph“, o žiniasklaidos kompanija „Fairfax Media“ atkapstė 9-ajame dešimtmetyje R.Harriso padarytą 20 minučių trukmės įrašą prieš vaikų išnaudojimą, pavadinimu „Vaikai gali pasakyti „ne“ (Kids Can Say No).

„Tuo metu, kai tas vaizdo įrašas buvo pradėtas plačiai rodyti mokyklose, jaunimo klubuose ir sveikatos apsaugos institucijose Jungtinėje Karalystėje, ... jis taip pat turėjo lytinių susitikimų su savo dukters geriausia drauge“, – skelbė laikraštis „Fairfax“.

Jame sakoma, kad R.Harriso nuopolis „bus užbaigtas, kai valdžia imsis žingsnių atimti iš jo visus karališkuosius ir Australijos apdovanojimus“.

R.Harrisas yra antras žmogus, nuteistas policijai vykdant tyrimą „Operation Yewtree“, kuris buvo pradėtas 2012 metais, pasigirdus įtarimams, kad velionis BBC laidų vedėjas Jimmy Savile'as (Džimis Seivilas) įvykdė daugybę lytinių nusikaltimų.

R.Harrisas paleistas už užstatą iki penktadienio, kai jam bus paskirta bausmė.

Teisėjas Nigelas Sweeney (Naidželas Svinis) perspėjo jį, kad kalėjimo bausmė labai tikėtina, bet pridūrė, kad pirmiausia bus įvertinta jo sveikatos būklė.

„Šlykštu“ dėl savo paties elgesio 

Teismo proceso metu kaltintojai sakė, jog R.Harrisas yra „Džekilo ir Haido“ tipo veikėjas, kuris naudojosi savo šlove tam, kad nebaudžiamas išnaudotų nepilnametes mergaites.

Liudydamas R.Harrisas pasitelkė savo žavesį, kuris buvo pakerėjęs milijonus žiūrovų, sudainavo dalį savo hito „Jake the Peg“ ir papasakojo, kaip išrado muzikos instrumentą iš statybinio kartono lakšto.

Tačiau nuotaika teismo salėje pasikeitė, kai jam buvo reiškiami kaltinimai, tarp jų – septyni kaltinimai, susiję su jo dukters drauge.

Ji tvirtino, kad R.Harrisas puldinėjo ją kelerius metus, pirmą kartą – kai jai buvo 13 ir ji ėjo iš dušo per kelionę į Havajus.

R.Harrisas sakė, kad jam „šlykštu“ dėl savo paties elgesio, bet tvirtino, kad fizinius santykius su šia mergaite, kurios vardas neskelbiamas dėl teisinių priežasčių, pradėjo jai sulaukus pilnametystės.

Žvaigždė, kuri posėdžių klausėsi su klausos įranga, taip pat pripažino, kad jam sekėsi maskuoti savo „tamsiąją pusę“, bet tvirtino, kad yra tiesiog „sentimentalus“ žmogus.Policija sul

aukė klausimų dėl „Operation Yewtree“ – plataus masto tyrimo dėl pramogų pasaulio žvaigždžių įtariamų nusikaltimų, kurio rezultatai kol kas yra tik du apkaltinamieji nuosprendžiai, nors buvo areštuota 17 žmonių.

Po nuosprendžio R.Harrisui tyrimą atliekantis vyresnysis inspektorius Mickas Orchardas (Mikas Orčardas) pažadėjo, kad policija visuomet tirs įtarimus dėl išnaudojimo, nesvarbu, kam jie bus pareikšti ir kaip seniai buvo įvykdyti įtariami nusikaltimai.

„Jis (R.Harrisas) įvykdė daug nusikaltimų žmonių panosėje, nes manė, kad jo, kaip įžymybės, statusas iškelia jį virš įstatymo“, – pridūrė M.Orchardas.

Skotland Jardas nurodė, kad šiuo metu taip pat tiria „virtinę“ naujų įtarimų prieš R.Harrisą, kurie buvo pareikšti nuo teismo proceso pradžios.

R.Harrisas, kuris atrodė silpnos sveikatos, drauge su žmona ir dukterimi eidamas iš teismo salės nuosprendžio nekomentavo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS