Buvęs Niujorko gubernatorius M. Cuomo mirė būdamas 82 metų | Diena.lt

BUVĘS NIUJORKO GUBERNATORIUS M. CUOMO MIRĖ BŪDAMAS 82 METŲ

  • 0

Buvęs Niujorko valstijos gubernatorius Mario Cuomo (Marijus Kuomas), anksčiau laikytas puikiu kandidatu užimti Baltuosius rūmus arba postą JAV Aukščiausiame Teisme, mirė ketvirtadienį, būdamas 82 metų.

Jis mirė savo namuose dėl natūralių priežasčių, sustojus širdžiai. Politikos veteranas užgeso praėjus kelioms valandoms po to, kai jo vyresnysis sūnus Andrew (Endrius) buvo prisaikdintas antrai kadencijai Niujorko gubernatoriaus poste.

„Mano tėvas šiandien negalėjo fiziškai būti čia. Bet mano tėvas yra šiame kabinete. Jis kiekvieno čia esančio širdyje ir prote, – sakoma Andrew Cuomo biuro pranešime. – Jo įkvėpimas, palikimas ir patirtis yra tai, kas atvedė šią valstiją į dabartinį tašką.“

M.Cuomo, garsėjęs savo iškalba ir tvirtu nusistatymu prieš pastangas atkurti mirties bausmę Niujorko valstijoje, užsitikrino žinomumą visoje šalyje dėl vienos garsios kalbos, pasakytos per 1984 metų Demokratų partijos nacionalinį suvažiavimą.

Tuo metu jis atmetė prezidento Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) žodžius, kad Jungtinės Valstijos yra „spindintis miestas ant kalvos“, kupinas galimybių visiems.

Gubernatorius pabrėžė, kad daugelis amerikiečių tebeskursta arba bijo prarasti darbą.

„Sunki tiesa – kas ne visi dalijasi to miesto tviskesiu ir šlove, – M.Cuomo sakė susižavėjusiems demokratams, sakydamas kalbą San Franciske. – Pone prezidente, jums derėtų žinoti, kad ši šalis yra veikiau „Pasakojimas apie du miestus“, o ne vien „spindintis miestas ant kalvos“.

Nors buvo laikomas veikėju, pajėgiu tapti demokratų kandidatu į prezidento postą, M.Cuomo niekada nesiekė užimti Baltųjų rūmų.

1993 metais jis prašė prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) apsvarstyti jo galimybes tapti Aukščiausiojo Teismo teisėju, bet atsiėmė savo kandidatūrą, administracijai nespėjus pateikti pasiūlymo. Galiausiai tą postą užsitikrino kita niujorkietė – Ruth Bader Ginsburg (Rut Beider Ginsberg), tebedirbanti aukščiausioje JAV teismo institucijoje.

M.Cuomo Niujorko gubernatoriumi tapo 1982 metais ir lengvai laimėjo kovą dėl perrinkimo 1986 bei 1990 metais.

Bet 1994-aisiais, po recesijos ir silpno ekonomikos atsigavimo, niujorkiečiams įgriso M.Cuomo vadovavimas. Jis triuškinamai pralaimėjo kovą dėl gubernatoriaus posto, kurią laimėjo respublikonas George'as Pataki (Džordžas Patakis).

Kaimyninio Naujojo Džersio gubernatorius respublikonas Chrisas Christie (Krisas Kristi) pareiškė, kad M.Cuomo buvo „milžinas“.

„Jis buvo stiprus, iškalbus lyderis, kuris mylėjo Niujorką ir jo žmones. Būdamas italų kilmės amerikietis, jis taip pat buvo pavyzdys būsimoms kartoms – kad viską įmanoma pasiekti sunkiu darbu ir išsilavinimu“, – pabrėžė Ch.Christie.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS